My Buddy Moose

My Buddy Moose

My Buddy Moose četveročlani je bend iz Rijeke koji je, iako u sadašnjem sastavu okupljen u rujnu 2004. godine, svoj prvi materijal snimio tri godine ranije. U jesen 2001. Luka Benčić, autor pjesama i gitarist, snima u improviziranom studiju s mandolinistom i gitaristom Matkom Botićem tri vlastite pjesme i jednu obradu; Ramblin' Man Hanka Williamsa. Na potonjoj im se kao gost pridružuje basist Ištvan Širola, koji u to vrijeme s Benčićem i bubnjarom Jasminom Đečevićem uz gitarista i pjevača Zlatka Gostića svira u kultnom riječkom garage-rock bendu The Stoned Cows. Ideja o ozbiljnijem radu na Benčićevim pjesama tinjala je do ljeta 2004., kada se Benčiću i Botiću pridružuju Đečević i Širola, stvarajući tako potpunu i konačnu postavu My Buddy Moosea.

Glazba koju stvaraju oslanja se na široku lepezu stilova popularne glazbe, od rock'n'rolla i punka do soula i countryja. Tražeći svoj izraz unutar široko omeđenog područja koje Gram Parsons naziva kozmičkom američkom glazbom, bend inspiraciju crpi iz folk emotivnosti spomenutog Parsonsa, Stevea Earlea ili Townesa Van Zandta koliko i iz garažne energije The Sonicsa ili The Stoogesa.

Snimivši svoj drugi demo materijal krajem 2004. godine, My Buddy Moose počinju koncertima promovirati svoju glazbu. U sljedeće dvije godine sviraju u Rijeci, Labinu, Splitu, Dubrovniku i St. Stefanu kraj Graza, a u raznim zagrebačkim klubovima nastupili su samo u 2005. godini pet puta. Žestokim koncertnim nastupima skreću pozornost publike, dijeleći pozornicu kako s bendovima sličnog usmjerenja kao što su zagrebački Casual Elvis, tako i sa svjetski poznatim imenima poput Stevea Wynna, The Saintsa i The Strangea. Sredinom 2005. demo snimke došle su i do gitarista bendova The Bambi Molesters i The Strange Dalibora Pavičića koji velikodušno nudi pomoć u snimanju albuma. S Pavičićem kao producentom bend krajem iste godine treći put ulazi u studio, ovog puta snimajući cjeloviti album ispunjen isključivo autorskim pjesmama.