Drugi dan Europavox festivala Zagreb predstavlja alternativni zvuk mlade Europe!

31.08.2021
Drugi dan Europavox festivala Zagreb predstavlja  alternativni zvuk mlade Europe!

The Psychotic Monks, Super Besse, Timid Kooky, Koala Voice i YellowStraps nastupiti će u sklopu drugog dana Europavox festivala Zagreb 25. rujna 2021. godine u zagrebačkoj Tvornici kulture!

Liberalna i raznolika europska glazbena scena kroz 20. stoljeće pružala je sigurnu i slobodnu luku za mnoge glazbenike da istraže ili iznova definiraju svoj zvuk – od swinging Londona 60-tih, eksperimentalnog egzistencijalizma Berlina 70-ih i 80-ih do glamurozne i bogate klupske scene Pariza, koncertni klubovi europskih gradova osiguravali su prostor kulturne slobode u kojima su stasali mnogi klasici tzv. popularne glazbe dvadesetog stoljeća i definirali žanrovsko bogatstvo suvremene autorske glazbe. Heterogenost suvremene europske glazbene scene danas se najbolje ocrtava upravo u slobodnjačkom i raznolikom programiranju rock klubova i festivala diljem Europe koji čine okosnicu glazbenog života i direktan uvid u suvremena glazbena zbivanja na globalnoj skali, toliko presudna za zdrav razvoj lokalne glazbene produkcije. U vrijeme kada je teško verbalizirati vlastite osjećaje i stanje svijesti druga večer prvog izdanja Europavox festivala Zagreb donosi nam prijeko potreban glasan i intenzivan koncertni izlazak – od eksperimentalnog hip-hopa do novog industriala i post-punka te svih nijansi između krajnosti širokog rock spektra!

Belgijski duo YellowStraps, braća Yvan i Alban Murenzi rođeni u Ruandi i odrasli u Ugandi a proteklih godina glazbeno stacionirani u Bruxellesu, u svojoj težnji sveprisutnog izbjegavanja etiketa glazbenih žanrova, stvaraju jedinstvenu mješavinu hip-hopa, jazza, R&Ba, downtempa i soula koja nadilazi definiciju određenog žanra i čini jedinstven glazbeni opus. Slovenska četvorka Koala Voice brzo je ugrabila pažnju s tri hvaljena albuma prepuna vedrog i bezbrižnog indie punka, ubojitih rifova i zaraznih melodija, ali i tekstova koji reflektiraju glas generacije milenijalaca – 'bez love, slomljena srca, ali uvijek puni nade'. Litvanski trio Timid Kooky nastavlja večer u maniri animirane proslave učmale svakodnevice – njihova kombinacija alternativnog i progresivnog rocka, noisea i punka evocira Queens of The Stone Age i Primus uz naglašenu dozu dječačke neozbiljnosti i humora Beastie Boysa. Super Besse gotovo da nije ni potrebno predstavljati hrvatskoj publici koju su već dvaput oduševili na INmusic festivalu svojim ekspresivnim i euforičnim izvedbama melankoličnog new wavea, zasluženo zaradivši simpatije publike i kritike kao istočnoeuropski Joy Division za 21. stoljeće. Vrtlog emocija i glazbenih impresija suvremenog stanja uma prikladno zaključuje nastup obojen nekontroliranim ali namjernim kaosom, orkestriran i balansiran između neurotičnog ludila i kontemplativne melankolije u izvedbi hvaljene francuske četvorke The Psychotic Monks.

The Psychotic Monks, Super Besse, Timid Kooky, Koala Voice i YellowStraps pridružuju se već objavljenim imenima prvog dana Europavox festivala Zagreb - Damiru Imamoviću, nemanji, KOIKOI, heptagram i Balkan Taksim. Europavox festival Zagreb održati će se u petak 24. i subotu 25. rujna 2021. godine u zagrebačkoj Tvornici kulture. Jednodnevne ulaznice za Europavox festival po cijeni od 99 kuna te dvodnevne festivalske ulaznice po cijeni od 149 kuna u prodaji su putem službenog INmusic festival webshopa od prvog rujna 2021. godine. Europavox festival Zagreb održava se u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama i preporukama Stožera civilne zaštite RH i uz obavezno predočenje digitalne Covid potvrde ili važećeg negativnog Covid testa. Uz ulaznicu i digitalnu Covid potvrdu na ulazu je potrebno predočiti i identifikacijski dokument.