Kings of Leon: "Nastavit ćemo stvarati glazbu dok god budemo imali inspiracije"

09.06.2017
Kings of Leon: "Nastavit ćemo stvarati glazbu dok god budemo imali inspiracije"

Uoči njihovog prvog nastupa u Hrvatskoj i regiji, INmusic festival donosi intervju sa spektakularnim Kings of Leon!

Volite li više svirati manje ili veće koncerte?

Caleb: Draže nam je svirati pred manjom publikom jer se na taj način možemo približiti svima u publici.

Predzadnji studijski album objavili ste 2013. godine. Koliko vremena je prošlo otkad ste se vratili s turneje do povratka u studio?

Jared: Svi se volimo odmaknuti malo od svega prije nego se vratimo u studio, ali zapravo smo počeli razmišljati o novim pjesmama dok smo bili na prošloj turneji. Počeli smo "jammati" dok smo još bili na turneji i nove pjesme su već tada počele poprimati svoju formu. Zapravo se odmakneš od svega koliko god je potrebno dok ne postaneš potpuno nebitan.

Caleb: Imali smo dosta pjesama već kad smo snimili posljednji album, ali neke nismo htjeli na njemu objaviti. Dosta radimo.

Je li netko od vas uvijek prvi koji kaže "dosta je zezancije, idemo na posao"?

Matthew: Osjetimo kada dođe to vrijeme i svi se uključimo odjednom.

Radili ste s mnogo producenata, a na novom albumu ste ponovno promijenili postavu. Što ste htjeli da se promijeni, ako je to razlog?

Caleb: Htjeli smo se maknuti od rutine i trebala nam je promjena. Htjeli smo raditi s drugim producentom, u drugom studiju i napraviti nešto drugačije što će nam biti izazov. Riječi pjesama su se tako malo promijenile, stvari su postale osobnije. Nije bilo lako. Svi imamo obitelji i djecu koja idu u školu pa nije bilo jednostavno samo se pokupiti i otići u Los Angeles, ali bilo je potrebno.

Producent Markus Dravs koji je s vama radio na sedmom albumu slovi kao dosta zahtjevan za rad. Da li vam je bilo teško s njim raditi?

Jared: Puno je tražio od nas tijekom cijelog procesa, ali je odličan. Ponekad nije bilo zabavno, ponekad nije bilo lako, ali je bilo potrebno.

Na kojoj pjesmi je bilo najteže raditi? Jeste li ušli u studio s nekim oblikom pjesme za kojeg je Dravs odmah rekao da ne valja i promijenio cijelu pjesmu?

Caleb: Pa... dosta njih je promijenio. Eyes on You se uglavnom puno promijenila.

Jared: Wild se isto dosta promijenila. Prvo je bila potpuno pop, trebala je biti singl, a onda se izmijenilo u skroz čudnu pjesmu.

Caleb: Čak je i Waste A Moment bila spora pjesma. Onda je Dravs uletio i rekao nam da je sviramo kao da smo Sex Pistolsi. Nakon toga je nastala verzija pjesme kakvu danas znate.

Matt, na Facebooku je objavljen video gdje pokušavaš odraditi solo na gitari. Koja ti je pjesma bila najteža za odsvirati i na koju solažu si najviše ponosan?

Matthew: Muchacho sigurno. Pjesmu sam nosio doma i cijelo je vrijeme ponovno svirao dok nisam došao do najbolje varijante. Markus doduše nije veliki fan solaža. Svaki put kada je u studiju bila priča o tome, samo bi me čudno pogledao.

Nathan: U studiju smo znači bili po cijele dane, a Matthews bi uglavnom navečer oko 9 došao s novom solažom. Markus bi nas samo tužno pogledao kao da nam govori "nemojte me sada ostavljati".

Publika je navikla na drugačije nazive vaših albuma i dosta se o tome pričalo. Kako ste došli na to da album nazovete samo WALLS?

Caleb: WALLS je bila prva pjesma na kojoj smo počeli raditi. Napravili smo je dok smo još bili na turneji, a u jednom momentu je Matthew počeo pisati riječ WALLS u različitim fontovima te je spomenuo da bi album tako trebali nazvati. Jedno vrijeme smo razmišljali te smo shvatili da je riječ dosta dobra. Što se mene tiče, sve naše pjesme su u nekoj varijanti ljubavne pjesme i ime albuma mi je imalo smisla.

Mislite li da će fanovima biti žao što ste prekinuli tradiciju što se imena albuma tiče?

Jared: Ne bih rekao da je s time gotovo.

Što vam je posebno drago u vezi tih kratica koje koristite?

Caleb: Ja sam osobno fan pisanja tekstova za pjesme. Znao sam često sam sjesti u park i promatrati ljude. Samo bih promislio da bih mogao napisati pjesmu o čitavom njihovom životu. Ja i Nathan dosta gledamo krimi serije o pričama parova koji se ubijaju međusobno, a ja sam sto puta promislio da ću napisati ljubavnu pjesmu o parovima koji se toliko vole da ubiju jedan drugog. Zapravo, volim pisati o stvarima koje me dosta zanimaju.

Smrt je tema koja je dosta obilježila ovaj album. Što se krije iza svega?

Nathan: Zapravo smo htjeli ubiti Markusa u studiju, haha

Caleb: Velik broj pjesama nije imalo refren i trebali smo smisliti cijelu priču oko njih. Ispred kuće u kojoj smo bili je bilo veliko stablo i očito sam promislio o tome da bi se netko mogao ubiti tamo. Vjerojatno zato neke pjesme imaju taj moment. Ipak, nitko od nas nije razmišljao o svojoj smrti dok smo snimali album.

Kako slažete pjesmu? Tj. kako ide proces od početne melodije koje se netko sjeti do pjesme koja na kraju nastane?

Nathan: Netko krene mrmljati melodiju i svi ostali ga jednostavno slijedimo.

Jared: Proces može potrajati i par godina. Netko od nas može krenuti svirati, a da se nitko drugi ne "zakači" na tu melodiju. Kao što je Nathan spomenuo, pjesme nam se samo dogode, što je dosta čudno. Ja nikada ne krenem pisati neku pjesmu prije nego što je odsviram. Doslovno je odsviram i onda slažem sve okolo što treba.

Na koju pjesmu s novog albuma ste se svi "iz prve" zakačili?

Svi: Na Find Me.

Caleb: Možda i na WALLS. To je zaista jako teška pjesma za odsvirati je. Zapravo i Reverend. Priča iza te pjesme je zapravo priča o pjevaču Blaizeu Fooleyju. Kada sam prvi put čuo priču o njemu zaljubio sam se u sve to. Blaize je bio odličan pjevač i odličan tekstopisac, ali svi su ga mrzili jer je cijelo vrijeme upadao u nevolje.

Jared: Naletio sam na njega slučajno kada sam pogledao video u kojem je bio starac koji svira na nekakvom vjenčanju u dvorištu kuće. Počeo sam o tome pričati i na kraju sam saznao nevjerojatnu priču o tom čovjeku.

Što se nadate da će publika čuti iz albuma WALLS?

Matthew: Nadam se da se ljudima sviđa album. Čini nam se da je prošla cijela vječnost otkad smo ga završili, a držali smo ga i u tajnosti jako dugo. Prilično nam sve to znači.

Jared: Nikome nismo rekli ni da smo u LA-u dok smo snimali, niti da snimamo album.

Koliko je teško držati u tajnosti da snimate album?

Caleb: Pa nismo zapravo ništa tajili prijateljima i obitelji. Na kraju snimanja smo se prijavili u hotel jer nam je sve trajalo duže od planiranog. Svaku večer sam bio u baru i koga god sam sreo dolazio je u moju sobu poslušati album. Dosta ljudi je bilo zbunjeno jer album tada još nije bio miksan ni masteriran, a neke pjesme nisu imale ni vokal. Ipak, svi su komentirali da je dobar album.

Jako puno bendova ne dođe do sedmog albuma, pogotovo ne obiteljskih bendova. Kada gledate što ste sve postigli dosad, što vas motivira da nastavite stvarati i dalje? Čemu se nadate da ćete još postići?

Nathan: Sedmi album nam je bilo ponovno rođenje u smislu da smo se ponovno zabavljali kao nekada. Posljednja dva albuma smo napravili unutar svoje "comfort zone" i ništa puno nismo mijenjali. Za ubuduće znamo da se moramo dobro zabavljati i da će sve biti u redu.

Caleb: Mislim da nikada s namjerom ne krenemo raditi glazbu nego se sve samo dogodi. Ne želimo biti poput bendova koji nastave raditi albume, a jako su loši unatoč svemu. Ne znamo što nam budućnost nosi, ali ćemo nastaviti stvarati glazbu dok god budemo imali inspiracije. Kada osjetimo da je sve isforsirano, prestat ćemo.

Kako odaberete pjesme koje će biti singlovi?

Caleb: To je jako teško pitanje. Ja nisam objektivan nikako što se toga tiče, jer je većina pjesama koje se meni sviđaju jako spora i nisam dobar u biranju singlova.

Matthew: U posljednje vrijeme dajemo ljudima oko nas da odluče jer nama to ranije nije išlo. Svi bi se složili da je pjesma The End s albuma Come Around Sundown trebala biti singl.

Jared: Karijera nam je mogla otići u potpuno drugom smjeru da smo ranije drugačije birali singlove i o tome smo jako puno razmišljali.

Kako izgledaju vaši rituali prije koncerata?

Caleb: Pa zapravo je naš ritual jako čudan. Glupiramo se, pjevamo blesave pjesme, ponekad gospele. Nakon toga se pomolimo i izađemo na pozornicu. S tim smo počeli jako rano i sada je jako čudno što smo to nastavili raditi. Da to na napravimo, na pozornici bi se čudno osjećali.

Matthew: Treba nam da izbacimo energiju prije nego stanemo na pozornicu.

Koja je inspiracija za cover novog albuma?

Caleb: Samo četvorica muškaraca koji se kupaju u mlijeku. Matthew je zapravo imao ideju da napravimo lica koja izgledaju kao lutke. Pronašli smo nekog čovjeka u Rusiji koji izrađuje lutke i to na naslovnici albuma su zaista lutke. Lutke su jako male iako tako ne izgledaju. Uvijek sudjelujemo u izradi naslovnice albuma.

* credit: AOL
*Intervju objavljen uz dopuštenje menadžmenta benda Kings of Leon , a prethodno je objavljen u video formatu putem medijske kuće AOL