INmusic festival jedan je od sedam partnera cijenjenog Europavox projekta! JoyCut je novo ime u lineupu!

03.06.2016
INmusic festival jedan je od sedam partnera cijenjenog Europavox projekta! JoyCut je novo ime u lineupu!

INmusic festival jedan je od sedam partnera cijenjenog Europavox projekta!

U sklopu projekta na INmusicu će nastupiti The Coral, Monoswezi, FuGu Mango i Liamere.

INmusic festival još jednom je prepoznat kao važan kulturni događaj u Europi - od strane Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu pri Europskoj komisiji odabran je kao hrvatski, i jedini partner iz istočne Europe, za sudjelovanje u čeverogodišnjem međunarodnom projektu Europavox. Europavox jedini je odobreni projekt od strane Europske komisije posvećen suvremenoj glazbi i kao takav je jedinstveno priznanje INmusic festivalu i drugim partnerima odobrenog projekta za njihov doprinos europskoj kulturi.

Od 2006. godine, nositelj projekta - francuski Europavox Festival u potpunosti je posvećen promociji europske glazbene raznolikosti. S bogatim iskustvom i dugogodišnjom partnerskom mrežom Europavox Festival snažno ističe sve pozitivne aspekte nastojeći pokazati kako se izraz "jedinstveni u različitosti" može primijeniti u kreativnim područjima, posebice u glazbi. Europavox projekt predvođen Europavox Festivalom prepoznat je od strane Europske komisije kao važan program za poticanje međueuropske suradnje i doprinos suvremenoj kulturi i glazbi te okuplja sedam europskih partnera (Francuska, Italija, Njemačka, Belgija, Austrija, Grčka, Litva, Hrvatska) koji zajedno nastoje razviti pristup koji će glazbenu razmjenu podići na europsku i internacionalnu razinu. Sedam partnera iz sedam različitih europskih država, među kojima je i hrvatski INmusic festival, kolektivno su uključeni u poticanje razmjene suvremenih autorskih izvođača iz svih dijelova Europe, razvijanju inovativnih pristupa na području europske glazbene industrije te zajedničkom javnom zagovaranju bogatstva i raznolikosti interkulturalne europske baštine.
Sedam festivala, uključujući INmusic, u periodu od četiri godine, na svojim pozornicama ugostit će preko 400 europskih bendova i omogućiti im neprocjenjivo glazbeno iskustvo te internacionalno povezati mlade iz raznih dijelova Europe.

Na INmusic festival iz Italije ove godine stižu JoyCut te na Jarun donose elektro, post-rock i pomalo mračne valove. Za vrijeme nastupa zvuče i izgledaju jednako impresivno: dva bubnjara okrenuta su jedan prema drugome dok se u sredini, kao autor i poveznica između njih dvojice, nalazi treći član koji upravlja "mašinom". Ime je nastalo kao spoj pjesme Nicka Drakea "Joey" i Pink Floydovog albuma "The Final Cut". Karakteristika njihove glazbe proizlazi iz naglašavanja moćnih zvučnih dionica pomoću elektronskih melodija i udaraljki koje su vrlo često razni predmeti koji im se nađu pri ruci. Ovaj trio do sada je nastupio kao predgrupa Arcade Fireu, Editorsima, Art Brutu, Modest Mouseu i Sebadohu, a samostalna turneja po Sjevernoj Americi, uz brojne nove fanove, osigurala im je i veliku medijsku zastupljenost te otvorila mnoga vrata prema još većim nastupima. Ove godine nastupit će i na najvećem hrvatskom glazbenom festivalu – INmusicu. Što publika može očekivati najbolje dočaravaju opisi njihovih glazbenih kolega: “Zvuče kao budućnost u kojoj roboti i ljudi dijele hranu, osjećaje i nadu" (MTV Iggy) te “…nevjerojatno veselo, energično i lijepo" (The Stranger).

U sklopu Europavoxa INmusic predstavlja nekoliko, već najavljenih, odličnih izvođača iz raznih dijelova Europe: The Coral (Velika Britanija), Monoswezi (Norveška, Švedska, Mozambik, Zimbabve), Fugu Mango (Belgija) te, zahvaljujući i suradnji sa slovenskim MENTom - Liamere.

Uspješan i dugoročan program Europavoxa razvija se i raste u skladu s ciljevima europskih kulturnih strategija te je ovakvo priznanje hrvatskom festivalu puno znači, a ujedno i pokazuje da je INmusic festival europske kvalitete i značaja. Osim INmusicu, ovo je priznanje i hrvatskoj suvremenoj glazbenoj sceni. Evidentno je da sudjelovanjem u projektu Europavox, INmusic festival zadovoljava kriterije europskih kulturnih strategija i kvalitete dok istovremeno, i posve paradoksalno, Ministarstvo kulture ne smatra INmusic programom javne potrebe u kulturi ili programom u interesu promocije hrvatske kulture i strategije. INmusic je kao izvorno hrvatski kulturno-turistički proizvod smjestio Zagreb i Hrvatsku na europsku mapu velikih glazbenih festivala, predstavio većinski hrvatskoj publici najbolje od međunarodne glazbene scene, ali i pružio priliku nebrojenim hrvatskim autorima da svoju glazbu predstave mnogobrojnoj publici i glazbenim kritičarima. Na primjer, na ovogodišnjem Europavox festivalu svoje mjesto su zaslužno i u suradnji s INmusic festivalom, osigurale mlade i vrlo talentirane umjetnice – Žen, koje su oko prilike nastupa na Europavox Festivalu oformile trenutno aktualnu turneju diljem Francuske. Europska komisija jasno daje do znanja da glazbeni festivali međunarodnog profila zauzimaju ključno mjesto u kulturnoj politici Europe, a zahvaljujući INmusic festivalu hrvatska kultura svakako ima svoje mjesto u Europi te se organizatori iskreno nadaju kako će to isto u skoroj budućnosti prepoznati i Ministarstvo kulture RH.

Nema sumnje kako se bliži jedno od najboljih izdanja INmusic festivala, uz najaktualnija glazbena imena: Florence + The Machine, PJ Harvey, Gutterdämmerung featuring Henry Rollins, Jake Bugg, Skunk Anansie, The Kooks, Wilco, Django Django, Pennywise, The Coral, Yeasayer, Kawasaki 3p, Pat Thomas and Kwashibu Area Band, Orkesta Mendoza, Shearwater, My Baby, FùGù Mango, The Bambi Molesters, Gustafi, Gretta, Chui, Žen i mnoge druge!

INmusic festival #11 održat će se od 20. do 22. lipnja 2016. godine na Jarunu u Zagrebu uz potporu Ožujskog piva kao powered by sponzora te OTP banke koja omogućava beskontaktno plaćanje na festivalu.
Ulaznice su dostupne putem službenog festivalskog web shopa, mogu se uplatiti u više od 100 poslovnica OTP banke Hrvatska te se mogu kupiti u Dirty Old Shopu u Zagrebu. Cijena trodnevne ulaznice iznosi 349 kuna (+ transakcijski troškovi), cijena dnevne ulaznice iznosi 300 kuna (+ transakcijski troškovi) dok je cijena za sedmodnevni festivalski kamp 250 kuna (+ transakcijski troškovi). Kamperske ulaznice, kao i jednodnevne ulaznice za festival, dostupne su isključivo putem službenog INmusic web shopa.