Alt-J

Alt-J

Britanski indie rock trio i jedan od najcjenjenijih mladih glazbenih sastava, Alt-J drugo je veliko ime INmusic festivala #12! Hitovima "Bloodflood", "Breezeblocks", "Matilda", "Tessellate", “Left Hand Free” zapečatili su svoje mjesto među omiljenim novim britanskim snagama, a u lipnju će se po prvi put predstaviti i hrvatskoj publici na INmusicu #12.

Sveučilište u Leedsu povezalo je ovu trojicu izuzetno talentiranih mladića koji stvaraju iznenađujuće privlačnu i neobičnu rock glazbu, spajajući naizgled nespojive glazbene elemente u ćudljive i bogate melodije. Inspiraciju za ime benda pronašli su u grčkom slovu 'delta'. Naredba 'alt-j' na Apple računalima daje slovo 'delta', a koje u matematici označava promjenu. Pjevač i gitarist Joe Newman, klavijaturist Gus Unger-Hamilton i bubnjar Thom Green veliko su osvježenje na suvremenoj glazbenoj sceni s obzirom na to da su – eksperimentalnim pristupom koji spaja indie rock, pop, hip-hop, world music, trip-hop i elektronsku glazbu, stvorili jedinstven i prepoznatljiv zvuk kakvim se malo koji suvremeni glazbeni sastav može pohvaliti. Neobična, apstraktna i pomalo mračna lirika uz pomoć specifičnog vokala Joea Newmana i učestalog višeglasnog pjevanja pretvara se u sinkopirane, komplicirane, omamljujuće i jedinstveno bogate zvučne slike. Upravo zbog kompleksnosti glazbenog izričaja Alt-J očekivane su i učestale usporedbe s Radioheadom, iako će momci iz Alt-J reći da zbog toga osjećaju veliki pritisak, ali kvaliteta i jedinstvenost njihove glazbe dovoljan je razlog da budu prepoznati i zapamćeni po vlastitom glazbenom talentu .

Prvi studijski album, "An Awesome Wave", prodan je u više od milijun primjeraka te ovjenčan prestižnom Mercury nagradom za najbolji album 2012. godine te tri nominacije za Brit Awards. Uspjesi i naklonost kritike nastavila se i s izlaskom drugog studijskog albuma "This Is All Yours" 2015. godine nominacijom za Grammyja u kategoriji najboljeg alternativnog glazbenog albuma. Radovi na željno iščekivanom trećem albumu Alt-J započeli su u rujnu dok se službeno izdanje očekuje početkom 2017. godine, a prema izjavama članova benda možemo očekivati još jedan neobičan, ali odličan studijski album.

Nakon odličnih headline nastupa na NOS alive festivalu, Bestivalu, Lollapaloozi, Latitudeu , Sziget festivalu, itd., dugo očekivani Alt-J po prvi puta dolaze svoj jedinstveni zvuk predstaviti i hrvatskoj publici na dvanaestom izdanju INmusic festivala! INmusic festival #12 održat će se na dobro poznatoj lokaciji – prekrasnim otocima zagrebačkog jezera Jarun od 19. do 21. lipnja 2017. godine.

Ulaznice za nadolazeći INmusic #12 dostupne su putem festivalskog webshopa.