Žen

Žen

Samo dvije godine nakon prvog nastupa grupe Žen na INmusicu njihova jedinstvenost i kreativnost ponovo im je osigurala mjesto u lineupu najcjenjenijeg hrvatskog festivala. Nekoliko tjedana prije INmusica Žen će nastupiti i na francuskom Europavoxu koji okuplja perspektivne aktualne glazbenike iz svih dijelova Europe. Ovogodišnji Europavox festival po prvi puta će ugostiti hrvatskog predstavnika.

Osim posebnog glazbenog izričaja posebnost grupe Žen je da neodvojivu cjelinu čine tri glazbenice i jedna multimedijalna umjetnica. Zajedno spajaju granice audio-vizualne umjetnosti te na taj način stvaraju jedinstvenu i modernu kombinaciju raznih glazbenih žanrova popraćenih umjetničkim vizualnim ekspresijama. Žen donose glazbeno iskustvo obojano dvoglasnim, a ponekad i troglasnim porukama ukomponiranim u progresivnu simbiozu zvuka njihovih instrumenta. Gitaristica Eva Badanjak, bubnjarka Sara Ercegović i basistica Ivona Ivković također sviraju i sintizajzere te sve tri pjevaju dok fenomenalne prateće vizualizacije na nastupima kreira i potpisuje Tanja Minarik.
Svojevrsne protagonistice audio vizual shoegaze post rocka jedinstvene su na regionalnoj glazbenoj sceni, a njihovo stvaralaštvo teško je žanrovski odrediti. Sviraju kompleksan indie-rock s mnogobrojnim stilskim karakteristikama: od post-rocka, kraut-rocka, post-punka, shoegazea, math-rocka sve do dream popa i eksperimentalne elektronike.
Uz zanimljive aranžmane, glazbenu estetiku te međuodnose isprepletenih vokala i instrumenta djevojke iz benda vole se aktivistički poigravati i s rodnim razlikama te iskrenim stavovima prema današnjem društvu.
Sastav Žen oformljen je u Zagrebu krajem 2009. godine. Njihovi singlovi uvršteni su na mnoge kompilacije, brojnim nastupima stekle su vjernu publiku u Hrvatskoj i inozemstvu, a kvalitetu njihovog rada prepoznali su i glazbeni kritičari. Debitantski album "I onda je sve počelo" iz 2013. godine nastao je kompiliranjem dotadašnjeg rada dok su se drugim albumom, uz i dalje prepoznatljiv zvuk, okrenule budućnosti. "Jantar" je objavljen prošlog ljeta te je bio najprodavaniji na Bandcampu. Oba albuma izdana su za austrijsku queer feminističku diskografsku kuću Unrecords.

Žen emocije prenose u glazbu koja se preslikava u vizualizacije. Istovremeno nježne i sa čvrstim stavom, baš kao i njihove pjesme, članice Žena na ovogodišnjem INmusicu publiku će razveseliti svojim kreativnim audio-vizualnim nastupom!

Na INmusicu su prvi puta nastupile 2014. godine te su oduševile i publiku i organizatore. Budući da INmusic konstantno podupire kvalitetne domaće izvođače ove godine Žen su ponovo pozvane da nastupe na festivalu, a zahvaljujući partnerstvu INmusica i Europavoxa Žen će se ovoga ljeta predstaviti i publici francuskog Europavoxa. Kao partnerski festival INmusic je pozvan da predloži neke od najboljih izvođača suvremene hrvatske glazbene scene te je Europavox za prvog predstavnika Hrvatske odabrao grupu Žen! Pod motom "zajedništvo u različitosti" INmusic i Europavox dijele zajedničke ambicije da se kroz kreativne glazbene izričaje u pozitivnom smislu predstave različitosti te da se na taj način doprinese kulturnoj raznolikosti i bogatstvu glazbene ponude. Europavox i INmusic festival promoviraju kvalitetne kantautore i autorske bendove te im pružaju podršku u daljnjem uspjehu. Globalni projekt Europavox jedan je od najcjenjenijih u Europi, posvećen je promociji različitosti europske glazbe te je jedna je od glavnih platformi putem koje se povezuju stručnjaci iz glazbene industrije. Dosada je Europavox festival ugostio 360 izvođača i više od 2500 glazbenih profesionalaca.