Yeasayer

Yeasayer

Američki bend Yeasayer po prvi puta stiže u Hrvatsku! Dosada su nastupili na velikim svjetskim festivalima, a idućeg ljeta predstavit će se i na INmusicovom OTP world stageu.

Yeasayer je osnovan 2006. godine u New Yorku, a trojici stalnih članova Chrisu Keatingu, Iri Wolf Tutonu i Anandu Wilderu se pri snimanju albuma i na nastupima često pridruže i drugi glazbenici. Izdali su tri albuma: ''All hour Cymbals'' (2007), ''Odd Blood'' (2010) i ''Fragrant World'' (2012), dva live izdanja i jedan EP te bi uskoro trebao izaći i njihov četvrti studijski album. Već nakon samo nekoliko koncerata na kojima su promovirali svoj prvi album proširila se vijest o njihovim nastupima te su bili na turneji s MGMT-om i nastupali kao službena predgrupa na Beckovoj turneji. Iste godine nastupili su na velikim festivalima kao što su Lollapalooza, Bonnaroo, Reeding, Leeds i mnogi drugi. Uz sve veću popularnost, novim albumima i koncertima predstavili su se u Europi i Australiji, uključujući nastupe na Coachelli i Latitude festivalu. Uskoro stižu i na zagrebački Jarun!

Uz Keatinga i Wildera kao glavne vokale i tekstopisce, glazbu stvaraju svi članovi zajedno. Izvanredne melodije rezultat su raznih glazbenih utjecaja te uspješnog spajanja suvremenog i tradicionalnog. Yeasayerove eklektične pjesme nastaju spajanjem eksperimentalnog rocka i world musica te kombiniranjem pop melodija i hip hop ritma s ambijentalnim i pomalo mističnim elementima. U njihovim pjesmama mogu se čuti djelići različitih vremena i kultura te su izvrstan primjer multikulturalizma u glazbi. Osim po jedinstvenoj glazbi svakako ih se pamti i po originalnim videospotovima te energičnim nastupima koji su često popraćeni psihodeličnim vizualima.

Riječ yeasayer u prijevodu znači ''onaj koji ima pozitivan stav'', a ovaj interesantni bend u potpunosti potvrđuje taj naziv. Pozitivnom i veselom glazbom, energičnim nastupom i dobrim vibracijama zasigurno će izmamiti brojne osmjehe. Bit će to prava ljetna glazbena poslastica koja će rasplesati publiku INmusic festivala!