Shearwater

Shearwater

Indie rock bend Shearwater koji slojevitost svoje glazbe najbolje dočaravaju na live nastupima. Koketiranje s psihodelijom, elektronikom i Meiburgov specifičan glas dovoljan su razlog da ih se stavi na popis must-see izvođača. Shearwater je krenuo kao popratni projekt Jonathana Meiburga i Will Sheffa koji su uz matični folk-rock Okkervil River, stvarali i laganiju glazbu. Devet albuma kasnije pokazalo se da je Shearwater jednako važan i kvalitetan kao i Okkervil River koji je zagrebačka publika imala prilike vidjeti na odličnom koncertu u KSET-u 2005. godine.

Najnoviji album ''Jet Plane and Oxbow'' (2016.) najambiciozniji je njihov projekt dosad, a nakon dvije godine snimanja u rodnom Austinu (Teksas) stigao je i do publike. Slušanjem albuma osjeća se više samopouzdanja i pomak na razinu iznad, što će najbolje primijetiti oni koji ih prate već godinama. Album je moćan i glasan, bogat melodijama i raznim instrumentima, a Meiburg svojim glasom koji je istovremeno ljutit i nježan daje poseban potpis cijelom albumu. Kritičari kažu kako nikad nije zvučao bolje, a publika je već zavoljela plesnu ''Quiet Americans''. Shearwater ovim uratkom šalju glazbenu poruku slušateljima da album obuhvaća svijetlo i tamu svega što su fanovi prolazili s bendom svih ovih godina. S time se odlično složila filmska atmosfera i mističnost koju je albumu dala suradnja s filmskim kompozitorom i perkusionistom Brianom Reitzellom (The Virgin Suicides, Lost in Translation).

Aleksandar Dragaš, glazbeni kritičar Jutarnjeg lista u recenziji albuma piše: '“Quiet Americans zvuči poput spoja Talking Headsa i Kraftwerka, ali Pale Kings je na tragu angažiranih pjesama U2, Wildlife In America nalik Springsteenu promatranom kroz vizuru indie-banda''.
Uz devet izdanih albuma, Shearwater se može pohvaliti s još dva EP-a te raznim samostalno objavljenim uratcima koje je bend stvarao kroz dugi niz godina. S izborom najboljih pjesama iz karijere Shearwater će se ovog ljeta predstaviti i publici INmusic festivala!