Gutterdämmerung featuring Henry Rollins

Gutterdämmerung featuring Henry Rollins

Gutterdämmerung je jedinstveni multimedijalni spektakl koji kombinira rock 'n' roll, koncert i film! O ovom jedinstvenom projektu u zadnje vrijeme svi pričaju što nije niti čudno kada se uzme u obzir da je riječ o prvom takvom spektaklu te da su pri realizaciju sudjelovali najveći rock glazbenici! Gutterdämmerung je opisan kao najglasniji nijemi film na svijetu, ali je i puno više od toga! Filmsko-glazbena turneja, popraćena live bendom predvođenim gitaristom Kevinom Armstrongom (David Bowie, Morrissey, Iggy Pop) te Henryjem Rollinsom u ulozi frontmena, posjetit će ove godine neke od najvećih glazbenih festivala te se definitivno može nazvati turnejom nove generacije live događanja.

Gutterdämmerung pruža jedinstveno iskustvo paralelnog doživljaja rock koncerta i impresivnog filmskog uratka koji je okupio najveće rock zvijezde na planetu! Lemmy Kilmister, Grace Jones, Iggy Pop, Joshua Homme (QOTSA, EoDM), Henry Rollins, Slash, Tom Araya (Slayer), Justice, Volbeat, Mark Lanegan, Nina Hagen i Jesse Hughes (EoDM) samo su neka od imena koja se pojavljuju u ovom mračnom rockerskom mitu.
Baziran na tradiciji klasičnih holivudskih filmova 1920-ih, filmski dio uglavnom je bez dijaloga no za razliku od starog Hollywooda kada je radnju pratila usamljena klavirska melodija, u Gutterdämmerungu emocije i akcije prati žestoki rock bend – uživo na pozornici! Uz rock 'n' roll svirku predvođenu sjajnim Henryjem Rollinsom cijeli nastup pojačan je dramatičnim specijalnim efektima i pirotehničkim elementima.

Žestoki, prljavi, glasni rock 'n' roll imidž upotpunila je renomirana ekipa Voguea, Louisa Vuittona te Vanity Faira. Zahvaljujući njima ovaj uzbudljivi projekt dobio je profinjenu, ali i dalje rockersku dozu klasične umjetnosti, ljepote i visoke mode koja se naročito vidi u kostimografiji. Genijalni um koji je osmislio ovaj koncept pripada belgijsko-švicarskom umjetniku Bjornu Tagemoseu čija su djela dio stalne kolekcije belgijskog Groeninge muzeja. Izlagao je i u pariškom Louvreu, FOMU Antwerpu te štokholmskom Kulturhusetu, a diljem Europe Björn je poznat pod nadimkom "rock and roll režiser". Evidentna je referenca na Wagnerov "Sumrak bogova" iz njegovog najopsežnijeg opernog ciklusa "Prsten Nibelunga".

Gutterdämmerung ima sve: najveće rock ikone, filmsku priču, hitove koje izvodi rock bend, scenski nastup, sjajnog protagonista, eksplozivnost, emocije, futurističke i klasične elemente te "wow" faktor kojeg će publika još dugo pamtiti. Gutterdämmerung je nešto što se mora doživjeti da bi se moglo opisati - Gutterdämmerung je prvi projekt ovako opsežne produkcijske razine i podjednako širokog konteksta da se već sada može sa velikom sigurnošću može reći kako će Gutterdämmerung zauzeti svoje pionirsko mjesto u povijesti glazbenog, ali i filmskog ostvarenja. Već su same najave projekta rezultirale velikim interesom te su mnogi najavljivali početak prikazivanja u kinima. No, kako je Gutterdämmerung prepun iznenađenja, ipak će zaobići kina te će ovaj projekt zaživjeti na najvećim festivalskim pozornicama. Ovoga ljeta INmusic festival se uz druge ugledne festivale, može pohvaliti neponovljivim open air spektaklom. Londonska premijerna izvedba Gutterdämmerunga, uz gostovanje Grace Jones, Henrya Rollinsa i Jesseja Hughesa prošlog je studenog fascinirala sve prisutne - i publika i mediji bili su oduševljeni! Je li je ostatak svijeta, uključujući Zagreb, spreman za najglasnije filmsko-glazbeno ostvarenje na svijetu? Ovo jedinstveno, emocionalno vizualno i auditivno iskustvo publika INmusic festivala ima priliku doživjeti među prvima u svijetu! Uz posebno oformljeni bend za turneju, na zagrebačkom Jarunu nastupit će i legendarni Henry Rollins koji je ujedno i jedan od scenarista ovog najglasnijeg nijemog filma.

U Gutterdämmerung priči Iggy Pop je odbjegli anđeo Vicious koji unosi nemir kako bi testirao čovječanstvo, Grace Jones u ulozi je afričke boginje iz pakla, Jesse Hughes iz grupe Eagles of Death Metal glavni je negativac koji zbog novca ubije zvuk dok je pravi heroj filma – gitara! Ključnu ulogu u live spektaklu ima Henry Rollins koji u filmu glumi svećenika Svengalia. Njegova poruka vezana uz projekt je vrlo jednostavna: "Rock 'n' roll pobjeđuje. Rock 'n' roll uvijek pobjeđuje!"
Gutterdämmerung je jedno od zadnjih ostvarenja u kojemu je sudjelovao legendarni frontmen Mötorheada. Nedavno preminuli Lemmy Kilmister u filmu je general rock 'n' roll vojske. "General rock 'n' roll vojske" trebao je nastupiti i na nadolazećem INmusicu te će ovim projektom INmusic festival odati priznanje Lemmyu i svemu što je napravio za rock 'n' roll svijet.

Na novinarskoj konferenciji Aleksandar Dragaš, glazbeni kritičar Jutarnjeg lista prokomentirao je obuhvatnost i značaj ovog projekta, pozvavši publiku da ne propusti jedinstvenu priliku doživjeti "neuobičajeni spoj filma, rock opere i koncerta".
"Očekuje nas veliki audio vizualni spektakl u kojemu se pojavljuju vodeći rock glazbenici 20. i 21. stoljeća." - zaključio je Dragaš.