Gretta

Gretta

Zagrebački alter/indie rockeri Gretta novo su domaće ime INmusic festivala #11!
Njihove zarazne pop melodije ostaju u uhu dugo nakon slušanja, a energični riffovi gitara već su prepoznatljivi zvuk benda. Kretanje na glazbeno putovanje s Grettom i njihovom glazbom poseban je doživljaj, a odmah je i jasno zašto baza obožavatelja tako brzo raste. Energija i kreativnost pršti iz svega što dotaknu, od pjesama, preko videospotova do live nastupa u što će s publika imati prilike uvjeriti i ovog ljeta na Jarunu!

Dugoočekivani četvrti album "Boje i mirisi" (2015.) ponovno je pokazao da četvorka iz Grette zna što radi! Bend je ojačao svoj zvuk tijekom godina pa “Boje i mirisi”, uz melodični i pjevni pop-rock sadrže i žestoke riffove gitara. Gretta svakim novim albumom podiže ljestvicu vlastite kvalitete, a kao vrhunac uspjeha novog albuma - bend je dobio Porin za najbolju vokalnu suradnju s Martinom Geber – Geby za pjesmu "Malena". Osim ''Malene'' najavni singlovi s novog albuma, koji se ne skidaju s radio stanica, pjesme su ''Sreća'', ''Sjaj'' i ''Daleko'' te aktualni hit ''Nepobjedivi''.

Gretta već više od deset godina nepobjedivo drži svoje mjesto pod suncem domaće glazbene scene. Osnovani su u proljeće 2004. godine, a njihova kvaliteta prepoznata je ubrzo nakon toga, već nakon prvih nastupa. Nakon uspjeha na raznim demo festivalima, 2007. potpisuju svoj prvi diskografski ugovor za Dancing Bear, a 2008. izdaju i prvi album "Fanatik". Albumom odmah skreću pozornost na sebe i svoju glazbu pa promovirajući ''Fanatik'' 2008. i 2009. godinu provode uglavnom na gažama, na veliko zadovoljstvo svojih fanova.
Nakon niza vlastitih gaža i koncerata velikih stranih bendova, inspirirani doživljenim kreću vrijedno raditi na drugom albumu "Vidim što vidim" (2010.). Novi zvuk puno je zreliji i moćniji te diže bend na novu razinu. Album dobiva izuzetno dobre kritike, a nominiran je i za Porina u kategoriji Najbolji album alternativne glazbe. Iste godine Gretta nastupa s nizom renomiranih domaćih i stranih bendova, od kojih ističu nastup u Tvornici gdje su nastupali kao predgrupa britancima White Lies.
U siječnju 2012. ulaze u studio s novim producentom Srđanom Sekulovićem – Skansijem te započinje rad na novom, trećem albumu “Kreteni”. Najavni singl ''Moderna'' odmah postiže veliki uspjeh te se stalno vrti na radio i TV postajama. Album je vrlo brzo prepoznat od medija i kritike kao najzrelije i najbolje ostvarenje benda do tad, a u suradnji s redateljem Lukom Hrgovićem počinju raditi genijalne video spotove koji im daju posebnost i prepoznatljivost među domaćim bendovima. Jedan od takvih kreativnih spotova snimljen je i za singl ''Malena'' s ranije spomenutog albuma ''Boje i Mirisi'' koji postiže dosad najveći uspjeh u karijeri benda provevši gotovo cijelu godinu u top 5 najemitiranijih pjesama u Hrvatskoj.