Black Rebel Motorcycle Club

Black Rebel Motorcycle Club

B.R.M.C. su četvrto najavljeno ime ovogodišnjeg INmusic festivala nakon headlinera Placebo te Eagles of Death Metal i We Are Shining. B.R.M.C. su gostovali u Zagrebu, i to 2004. godine kada su održali koncert u zagrebačkoj Močvari nakon što su trebali biti predgrupa na otkazanom koncertu Lennya Kravitza. No, B.R.M.C. nisu iznevjerili publiku te su održali sjajan nastup, i to sve - besplatno!

Black Rebel Motorcycle Club osnovali su 1998. godine dvojica srednjoškolskih prijatelja - Robert Levon Been aka Robert Turner (bas/vokal) i Peter Hayes (gitara/vokal) u San Franciscu. Kao treći član pridružio im se britanski bubnjar Nick Jago. Iako su prva dvojica porijeklom iz San Francisca, kasnije će im baza postati Los Angeles.

Glazbeni uzori B.R.M.C. su The Stoogesi, Jesus and Mary Chain i My Bloody Valentine. Prvotni naziv benda koji je glasio "The Elements" brzo su zamijenili nazivom Black Rebel Motorcycle Club, inspiriran Marlonom Brandom i njegovom ulogom u kultnom filmu "The Wild One".

Već 1999. izdali su prvu demo snimku, a interes za njima brzo je prešao veliku baru kada je BBC Sheffield demo snimku uvrstio u album tjedna. Prvi veliki fan B.R.M.C. koji ih je predstavio široj javnosti bio je Oasisov Noel Gallagher koji je izjavio da je B.R.M.C. njegov novi najdraži bend.

Nakon kratke turneje sa Dandy Warhols, 2000. godine izdali su debi album B.R.M.C. Dvije godine kasnije uslijedio je album Take Them on, on Your Own, koji je završio na trećem mjestu britanske glazbene ljestvice. Nakon albuma Baby 81 iz 2007. godine bubnjar Nick Jago je napustio bend kako bi se posvetio solo projektima, a bendu se pridružila Leah Shapiro iz The Raveonettesa. B.R.M.C. uskoro izdaju album i DVD "Live In Paris", a uživo ćemo ih imati prilike gledati na ovogodišnjem INmusic festivalu.