Batida

Batida

Na OTP World Stage INmusic festivala stiže nam još jedna plesna poslastica! Batida je projekt Pedra Coquenãoa, glazbenika i producenta rođenog u Angoli, a koji je odrastao u portugalskoj prijestolnici Lisabonu. Jedinstveni zvuk koji krasi Batidu nastao je spajanjem raznih stilova; house, kuduro, benga, semba, afrobeat i dr., sempliranjem grupa kao što su The Clash, zatim glazbe iz starih angolskih filmova te gostovanjima afričkih MC-ija i glazbenika iz raznih dijelova svijeta. Prvi album "Batida" izašao je 2012. godine te je odlično prihvaćen kako od publike tako i od kritike.

Drugi, aktualni album Dois izašao je 2014. godine za Soundway Records te je inspiriran multikulturalnim okruženjem njegova doma Lisabona te konstantnim putovanjima između Nairobija i Luande, glavnog grada Angole. Dois je rezultat dvogodišnjeg rada, a sampliranje i remiksiranje ostaje okosnica kao i na prvom albumu iako i ovaj album obiluje live instrumentalizacijama i mnoštvom glazbenih gostiju. Engleski, portugalski te zulu, jezici su koji se mogu čuti u pjesmi „Luxo“ koja je nastala u suradnji sa Spoek Mathambom i njegovom ekipom, zajedno sa angolskim MC-ijem Sacerdot-om uz gitarski riff Duncan Lloyda (Maximo Park). No, to nije sve, Coquenão na pjesmi „Céu“ ide još dublje te rastavlja elemente studijskog sessiona grupe Francois & The Atlas Mountains pjesme „Les Plus Beaux“. Njegov svjetski poznati live show uključuje plesače, MC-ije, odlične vizuale uz live elektroniku, a nastupao je na Africa Expressu i Ten Cities projektu, Boiler Room-u te širom Europe na nekim od najvećih festivala. Upravo iz tog razloga ovo ljeto ćemo plesati uz Batidu na OTP World Stageu na predivnom zagrebačkom Jarunu.

Nastup Batide dio je višegodišnjeg ciklusa "Multikulturalizam u glazbi". Projekt "Multikulturalizam u glazbi" nastoji kroz glazbu u kojoj se zrcali univerzalizam u raznolikosti, ukazati na važnost kulturnih raznolikosti i njihovu nezamjenjivu ulogu u formiranju suvremenog društva i kulture.
Također, Batida će na INmusic festivalu predstaviti svoj talent u sklopu ETEP (European Talent Exchange Programme) programa koji podržava i pomaže talentiranim umjetnicima da nastupaju diljem Europe te im na taj način pomažu i u izgradnji internacionalne karijere. ETEP surađuje s 90 vodećih europskih festivala, 25 javnih radio stanica diljem Europe te internacionalnim medijskim servisom EBU. Mlade umjetnike podržavaju od 2003. godine.