Aziza Brahim

Aziza Brahim

OTP World Stage INmusic festivala ove godine predstavlja biser World Musica, hvaljenu afričku glazbenicu i pjesnikinju Azizu Brahim. Strastvena i milozvučna glasa, Aziza Brahim stvara glazbu koja vuče korijene iz njezine domovine - zapadne Sahare i Barcelone, europske metropole u kojoj danas živi i stvara. Aziza je suvremena pjesnikinja i istaknuta glasnogovornica saharskog naroda i njegove borbe za pravdu i priznanje.

Rođena je i odrasla u saharskom izbjegličkom logoru na granici Alžira i Zapadne Sahare. Život joj je bio obilježen zastrašujućim nevoljama, ali i snažnim nadahnućem i voljom. Bježeći iz logora od represivnoga političkog režima koji je uslijedio nakon marokanske invazije Zapadne Sahare 1975. godine, Aziza stiže u Kubu gdje započinje svoje srednjoškolsko obrazovanje. Svjedočila je velikoj kubanskoj ekonomskoj krizi devedesetih godina i naišla na nepremostive zapreke pri ostvarivanju vlastitoga cilja, a to je bio – nastavak započetog glazbenog obrazovanja.

Isključivo radi velike strasti koju gaji prema glazbi i unatoč svim preprekama, Aziza se vratila u Alžir gdje je nastavila pjevati i svirati u raznim ansamblima. Isto je nastavila i kada se 2000. godine preselila u Španjolsku gdje je osnovala eklektičan španjolsko-saharski sastav naziva Gulili Mankoo s kojim je izdala dvije hvaljene snimke: EP "Mi Canto" (2008.) i album "Mabruk" (2012.), u vlastitoj produkciji. Posljednjih nekoliko godina Aziza redovito nastupa na velikim festivalima, uključujući WOMAD Cáceres (2012) te Queen Elizabeth Hall u Londonu (2009).

Novi album "Soutak" ("Tvoj glas"), njezin je debi album koji je konačno usredotočen na njezin veličanstveni glas i stihove, a godinu nakon izdavanja završio je kao apsolutni broj jedan u World Music Chartsima. Kako sama kaže, inspiraciju je pronašla u pustinjskom bluesu i tradicionalnim saharskim ritmovima te se na albumu može čuti mješavina malijskih, španjolskih i suvremenih anglo-europskih glazbenih stilova. Album je producirao Chris Eckman (Tamikrest, Ben Zabo, Dirtmusic) i snimljen je uživo u Barceloni u lipnju 2013. godine. Njezina glazba koristila se i u španjolskim filmovima te je 2012. godine dobila nagradu Málaga Spanish Film Festivala za najbolji soundtrack.

Nastup Azize Brahim dio je višegodišnjeg ciklusa "Multikulturalizam u glazbi". Projekt "Multikulturalizam u glazbi" nastoji kroz glazbu u kojoj se zrcali univerzalizam u raznolikosti, ukazati na važnost kulturnih raznolikosti i njihovu nezamjenjivu ulogu u formiranju suvremenog društva i kulture.