Crystal Fighters

Crystal Fighters

Ovaj anglo-španjolski sastav mističnog imena Crystal Fighters čine Sebastian, Gilbert, Graham, Mimi i Laure. Glazbu koju stvaraju opisuju na sljedeći način: "Mi smo Crystal Fighters. Stvaramo brzu plesnu glazbu baskijskim instrumentima, sintisajzerom i vokalima." Moglo bi se reći da u njihovom slučaju stara tradicija susreće moderne tehnike: Txalaparta, baskijska vrsta udaraljkaškog instrumenta, Txistus (vrsta španjolske flaute) susreću se sa elektronikom, lo-fi elementima te ezoteričnim i pomalo iskrivljenim vokalima. Možda se čini neobično, no uživo je fantastično.

Crystal Fightersi su se već dokazali live nastupima u cijenjenoj britanskoj glazbenoj emisiji Joolsa Hollanda, odsvirali su mnogobrojne festivale, a 2010. godine svirali su sa Foalsima na turneji.

Slove kao izuzetno atraktivan live bend te i sami kažu da "publika obožava njihove live nastupe" te da uživo "zvuče puno više punkerski nego na albumu". Zasvirat će na OTP World Stageu, uz još mnoga cijenjena imena World Music scene.

Sastav sada već ima mnogobrojne obožavatelje, a u svibnju 2013. izdali su i drugi album "Cave Rave" koji je završio na brojnim europskim glazbenim ljestvicama slušanosti.