Tamikrest

Tamikrest

Jedan od izvođača na World Stageu ovogodišnjeg INmusic festivala, Tamikrest, stižu iz sjevernog Malija, a sakupili su se 2006. godine u području Kidala, svi članovi redom u ranim dvadesetim godinama. Sam naziv "Tamikrest" na Tamasheku znači "spajanje, savez ili budućnost".

Naravno, nemoguće je predstaviti Tamikrest, a da se na spomenu Tinariwen. Neizbježno se povlači poveznica sa još jednim proslavljenim tuareškim glazbenicima čiji smo nastup, između ostalog, mogli vidjeti i na INmusic festivalu 2008. godine. Kako dijele zajedničko nasljeđe sa Tinariwenom, neki su ih prozvali "duhovnim sinovima Tinariwena". Sa glazbene strane, Tamikrest nam nude zrelo ostvarenje pustinjskog bluesa, koje upogonjuju udaraljke i pljeskanje te vješte gitarističke pasaže sa neočekivano inventivnom dionicom basa.

Kako to često biva, mnogim glazbenicima koji istražuju glazbu izvan granica glazbene industrije, Tamikrest su bili pravo otkriće, pa je tako je i susret Tamikresta sa Chrisom Eckmanom iz The Walkaboutsa, 2009. godine, tijekom njegova putovanja Saharom, završio suradnjom, te je producirao njihov prvi album "Adagh". Na istom je albumu svoj glazbeni trag ostavio i glazbenik i producent Hugo Race, bivši član Caveovih Bad Seedsa. Suradnja sa Chrisom Eckmanom nastavila se i 2010. godine na njihovom drugom albumu "Toumastin" koji je izdan 2011., a koji ćemo imati prilike čuti na INmusic festivalu. U sklopu svojih turneja Tamikrest su obišli svijet, svirali na Sziget festivalu, Orange Blossom Special festivalu, Drugoj Godbi u Ljubljani itd.

Tamikrest će nastupiti na INmusic festivalu u sklopu projekta "Multiculturalism in Music" - pilot projekta realiziranog u suradnji s regionalnim partnerima (Exit festivalom, Novi Sad, i Taksirat festivalom, Skopje). "Multiculturalism in Music" nastoji kroz glazbu kao medij ukazati na važnost kulturnih raznolikosti i njihovu nezamjenjivu ulogu u formiranju suvremnog društva i kulture. Projekt "Multiculturalism in Music" (MiM) dio je europskog programa "Kultura 2007-2013".

Tamikrest se pridružuju line upu INmusica 2012 koji do sada uključuje The Cranberries, Franz Ferdinand, Plan B, Mando Diao, Gogol Bordello, General Elektriks, Retro Stefson i Iness Mezel. INmusic festival održat će se 28., 29. i 30. lipnja na jarunskom Otoku hrvatske mladeži, a festivalske ulaznice po cijeni od 290 kuna za sedmi po redu INmusic nalaze se u prodaji u Tisak media centrima u Hrvatskoj.