Markiz

Markiz

Zagrebački rock'n'roll bend Markiz nastao je tijekom 2009. godine. Prvi studijski album snimljen je kod najboljeg rock producenta u Hrvatskoj – Denykena. Na albumu „Savršeni svijet" nalazi se 10 autorskih pjesama, od kojih 9 potpisuje Andrej Babić, a jednu Denyken. Izdavač prvog albuma je Croatia Records. Mastering albuma je obavio Brad Blackwood, poznat po radu sa ZZ Top, Maroon 5 i mnogim poznatim imenima svjetske glazbene scene.

Naslovnim singlom „Naivac" bend se predstavlja publici u svibnju 2010. Godine. Pjesma zauzima visoka mjesta na top listama, a bend objavljuje prvi video spot, napravljen kao kombinaciju stripa i videa.

U ranu jesen 2010. godine bend objavljuje drugi singl za pjesmu „Grad", koja postaje najveći jesenski hit u Hrvatskoj. Pjesma u vrlo kratkom roku osvaja prva mjesta u Zagrebu, Dubrovniku, Šibeniku, Osijeku, Istri, Požegi, Našicama, Gospiću, Makarskoj, Karlovcu, Vukovaru, Rijeci, kao i na mnogim lokalnim radio postajama. Najveći uspjeh bilježi na Otvorenom radiju, najslušanijem radiju u Hrvatskoj, gdje 3 tjedna zauzima vodeću poziciju na listi najboljih singlova.

Bend u međuvremenu snima video spot za pjesmu „Grad".

Početkom 2011. godine Markiz objavljuje treći singl – pjesmu „Nas", te počinje sa snimanjem spota za navedenu pjesmu, koji objavljuje krajem siječnja.

Nakon dvostruke nominacije za Porin, u kategoriji najboljeg novog izvođača i najboljeg rock albuma, bend objavljuje singl „Savršeni svijet". Ubrzo nakon toga snimaju spot za navedenu pjesmu.

22.09.2011. u sklopu dana borbe protiv nasilja nad ženama, bend objavljuje peti singl s prvog albuma, te počinje pripreme za drugi studijski album, koji bi trebao izaći u izdanju Croatije Records, u proljeće 2012. godine.

U ožujku 2012. bend kreće s promocijom pjesme „Par lijepih riječi", prvog najavnog singla za drugi album, za koji je snimljen i video spot.

Ozbiljnost benda pokazuje i web stranica koja je u originalnom art-flash dizajnu privukla pažnju mnogobrojnih posjetitelja. Stranicu možete pogledati na adresi www.markiz.com.hr.

Na Facebook-u bend okuplja cca 3000 fanova u samo nekoliko mjeseci, što je ogroman porast za do tada nepoznat bend iz Hrvatske.

Stalnu postavu benda čine RED a.k.a Ines Mlinarić Stakić, Andrej Babić (autor glazbe i tekstova), Saša Jungić, Vedran Jozić i Luka Putica.