Mando Diao

Mando Diao

Iz Švedske dolaze mnogi sjajni rock bendovi, pa tako i ova atraktivna, energična petorka. Da su bez dlake na jeziku i da će bez zadrške reći će što misle, što je česta karakteristika skandinavskih bendova vjerojatno poznato još od pojave Hivesa, Mando Diao su već demonstrirali svojim žestokim live nastupima.

Članovi benda započeli su sa svirkom još kao tinejdžeri sredinom devedestih, a bend su osnovali pjevač/tekstopisac/klavijaturist Daniel Häglund i pjevač/tekstopisac/gitarist Björn Dixgärd. Do 1999. članovi sastava su se mijenjali i u tom momentu su već poznati kao Mando Diao, a ime su preuzeli iz Dixgärdova sna. Već njihove rane svirke po klubovima zamijećene su od domaće kritike, da bi ubrzo došle i do švedskog MTV-a i prvog ugovora sa izdavačkom kućom EMI. U jesen 2002. godine izlazi album "Bring 'Em In" koji je pronašao svoj put do široke publike tijekom iduće dvije godine.

U siječnju 2005. godine svjetlo dana ugledao je i album "Hurricane Bar" koji promoviraju na turneji i koji im konstantno donosi sve veći broj obožavatelja diljem Europe.

Treći album "Ode To Ochrasy" na kojima se nalaze zarazne pjesme "Good Morning Herr Horst" i "Long Before Rock'n'Roll" već ocrtava zrelost i čistokrvni rock'n'roll. I Amerika ih je počela dozivati, pa je tako 2007. godine krenula i američka turneja, na kojoj nisu izostavili ni najveći američki festival "Coachella".

Najveći komercijalni uspjeh uslijedio je sa singlovima "Give Me Fire" i svjetskim hitom "Dance With Somebody" u 2009. godini, dok je iduće, 2010. godine, uslijedio je Unplugged "Above and Beyond" na kojem je gostovala i glumica/pjevačica Juliette Lewis.Svirali su kao headlineri na mnogim velikim glazbenim festivalima poput Hurricanea, Rock Am Ringa, Southsidea, Rock im Parka i mnogim drugima.

Nastup švedske petorke Mando Diao hrvatski će fanovi prvi put imati prilike pogledati na ovogodišnjem INmusic festivalu koji će se održati 29. i 30. lipnja na zagrebačkom Jarunu!

Diskografija/Albumi:
Bring 'Em In (2002.)
Hurricane Bar (2004.)
Ode To Ochrasy (2006.)
Never Seen The Light of Day (2007.)
Give Me Fire (2009.)
Above And Beyond (2010.)