Iness Mezel

Iness Mezel

Obdarena snažnim i odvažnim, a istovremeno nježnim i zavodljivim glasom, Iness Mezel je pjevačica i autorica čiji multikulturalni zvuk ujedinjuje funk, soul i jazz sa sjeverno-afričkim glazbenim stilovima, glazbom njenih korijena. Iness Mezel, čija je majka francusko-talijanskog podrijetla, a otac alžirac, provela je 7 godina djetinjstva u predgrađima Pariza prije nego se zajedno sa obitelji vratila u Alžir, a potom opet u Francusku gdje je stekla prve afinitete prema pop glazbi.

Inspirirana Christopherom Crossom pa i Eltonom Johnom, studirala je klavir na lokalnom konzervatoriju, a nakon studija prava u Parizu, uskoro je počela sa satovima pjevanja. Prije nego je oformila pjevački sastav sa sestrom, pjevala je u raznim sastavima na području Chateleta, prakticirala jazz improvizaciju i pjevala sa priznatom alžirskom glazbenicom Djur Djura.

Nakon izdavanja debi albuma "Berber Singing Goes World" 1997. godine, koji je dvije godine kasnije re-izdan pod nazivom "Wedfel", nastavila je samostalnim radom i 2003. godine izdala sljedeći album "Len". Treći album "Beyond The Trance", koji je ušao u 10 najboljih izdanja 2011. godine prema World Music magazinu Songlines, obilježila je suradnja sa gitaristom Roberta Planta, Justinom Adamsom, kojeg smo zajedno sa afričkim glazbenikom Juldehom Camarom imali prilike čuti u Zagrebu u organizaciji Multikulture.

Iness Mezel će nastupiti na INmusic festivalu u sklopu projekta "Multiculturalism in Music" - pilot projekta realiziranog u suradnji s regionalnim partnerima (Exit festivalom, Novi Sad, i Taksirat festivalom, Skopje). "Multiculturalism in Music" nastoji kroz glazbu kao medij ukazati na važnost kulturnih raznolikosti i njihovu nezamjenjivu ulogu u formiranju suvremnog društva i kulture. Projekt "Multiculturalism in Music" (MiM) dio je europskog programa "Kultura 2007-2013".

Iness Mezel pridružuje se line upu INmusica 2012 koji do sada uključuje The Cranberries, Franz Ferdinand, Plan B, Mando Diao, Gogol Bordello, General Elektriks i Retro Stefson. INmusic festival održat će se 28., 29. i 30. lipnja na jarunskom Otoku hrvatske mladeži, a festivalske ulaznice po cijeni od 290 kuna za sedmi po redu INmusic nalaze se u prodaji u Tisak media centrima u Hrvatskoj i online na www.ticketpro.hr.