Gogol Bordello

Gogol Bordello

Koga god zbunjivao naziv "Gogol Bordello", još će više biti zbunjen muzikom koju stvara ovaj bend; nešto što se opisuje kao "ukrajinsko-ciganski-punk-cabaret" osobit je stil ove multikulturalne skupine koja priča priču američkog imigranta. Gogol Bordello je geneza nove estetike koja upotpunjava prazninu i gradi most između istočnoeuropske, romske i zapadne kulture.

Lider i osnivač ovog neobičnog benda je Eugene Hütz, rođen u Kijevu, živio u Italiji, Poljskoj, Mađarskoj i Austriji, da bi na kraju došao u New York gdje je i krenula uspješna priča Gogol Bordella. Hützov glazbeni ukus kretao se od izvođača poput The Birthday Party i Einstürzende Neubauten, da bi na svom životnom putu kroz različite kulture otkrio i ljepote ciganske glazbe. Stigavši u New York, okružio se živopisnom ekipom s kojom je počeo nastupati. Rezultat je bio zanimljiv spoj koji je podsjećao na fuziju politički nastrojene Mano Negre i otkačene zabave Leningrad Cowboysa sa druge strane. Nakon uspješnog prvog singla uslijedio je i album prvijenac koji je producirao oduševljeni Jim Sclavunos, član Caveovih Bad Seedsa. Album "Gypsy Punks - Underdog World Strike" iz 2005. producirao je moćni Steve Albini (koji je radio sa Nirvanom i Pageom & Plantom, između ostalih), a njihov album iz 2010. "Transcontinental Hustle", producirao je nitko drugi nego Rick Rubin, koji stoji iza produkcije izvođača poput Johnnya Casha, Rage Against The Machine, Adele i mnogobrojnih drugih glazbenika.

Gogol Bordello je jedan od izvođača koji će nastupiti na INmusic festivalu u sklopu projekta "Multiculturalism in Music" - pilot projekta realiziranog u suradnji s regionalnim partnerima (Exit festivalom, Novi Sad, i Taksirat festivalom, Skopje). "Multiculturalism in Music" nastoji kroz glazbu kao medij ukazati na važnost kulturnih raznolikosti i njihovu nezamjenjivu ulogu u formiranju suvremnog društva i kulture. Projekt "Multiculturalism in Music" dio je europskog programa "Kultura 2007-2013".

Gogol Bordello pridružuju se programu ovogodišnjeg INmusic festivala, zajedno sa najavljenim izvođačima The Cranberries i Mando Diao, a festivalske ulaznice za INmusic 2012 u prodaji su u Tisak Media centrima po cijeni od 290 kuna!

Gogol Bordello gostovali su na mnogim velikim glazbenim festivalima poput Roskildea, Bonnarooa, Reading and Leedsa, Lollapalooze, Rock am Ringa i Rock im Parka, Szigeta itd. Live nastupi Gogol Bordella divlje su fešte koje uključuju niz različitih instrumenata, ponekad i cirkusante ili pirotehniku, zborove i trubače, a šaroliki kostimi sastavni su dio programa. Kakav li će ludi show prirediti na INmusic festivalu? Vidjet ćemo posljednjeg vikenda u lipnju!

Diskografija

Voi-La Intruder (1999)
Multi Kontra Culti vs. Irony (2002)
Gypsy Punks: Underdog World Strike (2005)
Super Taranta! (2007)
Live from Axis Mundi (2009)
Trans-Continental Hustle (2010)