General Elektriks

General Elektriks

Mozak koji stoji iza benda "General Elektriks" je Hervé 'RV' Salters, podrijetlom Francuz i stravstveni klavijaturist. Zapravo, zovu ga "čarobnjakom na klavijutarama". Salters je počeo svirati još sa 14 godina s mnogim lokalnim bendovima u Londonu i Parizu te ga je dugogodišnja svirka dovela i do suradnje s Femijem Kutijem s kojim je surađivao na njegovom albumu "Shoki Shoki" iz 1999. godine, a koji smo imali prilike čuti u Zagrebu. Nakon što se iste, 1999. godine, preselio u San Francisco počeo je raditi na zvuku koji će postati karakterističan zaštitni znak General Elektriksa, old school funk zvuku. Uskoro se rodio i debi album "Cliquety Kliqk", kojeg je snimio uz pomoć klavijatura, kompjutera i mikrofona.

General Elektriks je svojevrsno glazbeno putovanje Saltersa kroz Seattle, Pariz i Berkley, gdje je debi album i snimljen. U Berkleyu je sreo ekipu iz theQuannum crew-a te su zajedno započeli svirati. "Cliquety Kliqk" je tada finaliziran, a kritika ga je okarakterizirala kao "Ennia Morriconea 21. stoljeća". Album je tečan spoj old school funka, hip-hopa i pop melodija.

Nakon debi albuma uslijedila je turneja i mnogo glazbenih suradnji, a zatim i album-sljedbenik naziva "Good city for dreamers" koji je dovršen 2008. godine i kojeg je obilježio zvuk klavijatura, puhača, sempliranih bubnjeva i gudača. Album "Good city for dreamers" nosi sa sobom modernu psihodeliju, a donio je i izvrstan singl "Raid The Radio" koji definitvno predvodi album.

Do jeseni 2011., kada je započeo rad na trećem albumu "Parker Street", kojeg ćemo između ostalog čuti i na ovogodišnjem INmusic festivalu, dogodile su se nove glazbene suradnje i projekti, Salters piše i soundtrack za francusku mini-seriju i ponovno surađuje sa Femijem Kutijem.

Kao i svake godine, INmusic će i ove godine predstaviti nove izvođače na pozornicama festivala. General Elektriks pridružit će se tako line upu INmusica 2012 koji je do sada potvrdio nastupe The Cranberries, Franz Ferdinand, Plan B, Mando Diao i Gogol Bordello. INmusic festival održat će se 28., 29. i 30. lipnja na jarunskom Otoku hrvatske mladeži, a festivalske ulaznice za sedmi po redu INmusic nalaze se u prodaji u Tisak media centrima u Hrvatskoj.