Superhiks

Superhiks

Svima dobro poznata makedonska ska-punk šestorka – Superhiks potvrdila je svoj nastup na INmusicu. Zahvaljujući prepoznatljvom i originalnom zvuku u kojem spretno kombiniraju reggae, latino i balkanski etno izričaj, nastupi Superhiksa garancija su izvrsnog provoda, kojim će po drugi put počastiti publiku na Jarunu.

Superhiks su 1994. osnovala tri školska prijatelja Petar Mladenovski, Boris Minov i Zoran Žežov, počevši sa sviranjem mješavine ska i hardcore/punk muzike. U međuvremenu, bend je doživio nekoliko promjena te danas uz moćnu puhačku sekciju (trombon, truba i flugelhorn) i perkusionista Gocu Naumova – Indijanca, broji sveukupno šest članova te već 17 godina osvaja publiku iz čitave regije.

Prvi album "Čekaj be vikam, kade be malku" izdaju 2000. Zahvaljujući karakterističnom zvuku i društveno osviještenim tekstovima, album je dočekan s odličnim kritikama, a njegov treći single "Rade" prikazivan je na brojnim europskim TV postajama, među kojima su i MTV Francuska i MTV Izrael.

S drugim albumom "Trumano", bend postiže ogroman uspjeh na Balkanu te kreće na veliku europsku turneju, koja završava trosatnim nastupom u Skoplju pred 5000 posjetitelja. U svibnju 2006. izdaju live album "Live in Skopje" koji je za manje od 7 dana prodan u 35 000 primjeraka. Treći studijski album "And now... what?" objavljuju 2008. godine.

U petnaest godina postojanja, Superhiks su dijelili pozornice s najpoznatijim svjetskim izvođačima, među kojima su i Manu Chao i Radio Bemba, Fun Lovin Criminals, Fishbone, Tito i Tarantula, Henry Rollins, Rico Rodriguez i mnogi drugi. Uz to, triput su osvojili nagradu za najbolji makedonski bend (2001., 2002. i 2004.), a za nastup u Skoplju dobili su nagradu za najbolji koncert 2004. godine u Makedoniji.

Ovu godinu započeli su MTV premijerom videospota za single "Afrika", kojim najavljuju svoj najnoviji album. Uskoro slijedi koncert u Skoplju kojim obilježavaju 17. godišnjicu postojanja, nakon čega nastavljaju turneju po Balkanu, u međuvremenu pripremajući spot za svoj drugi single "Na Luta Rana". Zašto su jedan od najomiljenijih izvođača na ovim prostorima, Superhiksi će pokazati na najnovijem izdanju INmusic festivala, gdje će uz pregršt starih hitova publiku razveseliti i najnovijim studijskim materijalom.

Diskografija:

Čekaj be vikam, kade be malku (2000.)
Trumano (2003.)
And now ...what? (2008.)

http://www.superhiks.com.mk/