Dubioza kolektiv

Dubioza kolektiv

Dubioza kolektiv(Bosna i Hercegovina) poznati su po uspješnoj mješavini reggea, duba, etna i rocka. Dosad izdaju ukupno tri studijska albuma i jedan EP, a novi studijski materijal naziva „5 do 12“ najavljen je za travanj 2010. Nastupali su na poznatim europskim festivalima kao što su Sziget, Exit i Eurosonic, dva puta bili nominirani za MTV Europe Music Awards (EMA) u kategoriji Best Adria Act, a ove su godine bili posebni gosti Berlinskog filmskog festivala. Nadolazeći četvrti studijski album predstavit će na Hidden stageu INmusic festivala.

Biografija

Dubiozu su 2003. godine osnovali bivši članovi sastava Gluho doba Against Def Age (Zenica): Adis Zvekić, Almir Hasanbegović te Ornamenata (Sarajevo): Brano Jakubović i Vedran Mujagić. Kasnije su se sastavu pridružili gitarist Armin Bušatlić, bubnjar Senad Šuta te perkusionist Orhan Oha Maslo.

Album prvijenac, nazvan jednostavno „Dubioza kolektiv“ objavljuju 2004. godine, kada objavljuju i EP „Open Wide“, na kojem gostuju dub glazbenik Benjamin Zephaniah te Mush Khan iz pakistansko-britanskog sastava Fun-da-mental. Uslijedili su „Dubnamite“ iz 2006. godine koji donosi gostovanja sastava Defence i francuskog umjetnika Nikölla te „Firma Ilegal“ iz 2008., prvi album Dubioze na bosanskohercegovačkom jeziku. Nakon izvrsno prihvaćenog trećeg albuma i odsviranih stotinu koncerata u 2008./09., Dubioza kolektiv se odlučuje za snimanje još jednog albuma na bosanskohercegovačkom jeziku.

Album "5 do 12", četvrti je studijski album grupe Dubioza kolektiv, sniman u Sarajevu pod producentskom palicom Brane Jakubovića, a donosi gostovanja frontmana Plavog orkestra Saše Lošića - Loše te makedonskog benda Superhiks. Album će od 12. travnja biti dostupan za besplatan download na službenoj web stranici Dubioze (dubioza.org), a tijekom svibnja naći će se i na policama CD shopova.

Dosad su nastupali na mnogim festivalima u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji, Italiji, Nizozemskoj i drugdje, a trenutno su na europskoj turneji. U sklopu INmusic festivala nastupit će na Hidden stageu.

Diskografija / Studijski albumi

2004. „Dubioza kolektiv“
2006. „Dubnamite“
2008. „Firma Ilegal“
2010. "5 do 12"

www.dubioza.org
www.myspace.com/dubioza