Billy Idol

Billy Idol

Billy Idol obilježio je jedan značajan dio glazbene povijesti od osamdesetih nadalje, a njegove su pjesme već dugo vremena sastavni dio radijskog etera. Počevši glazbenu karijeru sredinom sedamdesetih u sastavu 'Generation X', jednim od prvih punk bendova u Britaniji, Billy Idol je ubrzo krenuo svojim putem. Već na prvom albumu našli su se hitovi, a danas i evergreeni, "Hot In The City" i kultna pjesma "White Wedding", koje su ga lansirale u zvijezde. A dalje je sve povijest; slijede hitovi poput "Rebel Yell", "Eyes Without A Face", "Flesh For Fantasy", "Catch My Fall", "Sweet Sixteen", "Mony Mony"...

Biografija

Billy Idol rođen je 1955. u Middlesexu, u Engleskoj. Godine 1976. osniva bend Generation X, a nakon razilaska benda Idol odlazi u New York gdje započinje solo karijeru te suradnju s Steveom Stevensom. Hitovi kao što su „White Wedding“ i „Dancing With Myself“ instantno mu osiguravaju status MTV zvijezde. Svoj prvi album nazvan jednostavno „Billy Idol“ izdaje 1982., a ogroman uspjeh postiže drugim studijskim albumom „Rebel Yell“ iz 1984., na kojem se nalaze i poznati hitovi „Eyes Without a Face“ i „Flesh For Fantasy“.

Njegov sljedeći album „Whiplash“ iz 1986., pokazuje se kao dostojan nasljednik „Rebel Yella“, a donosi hitove kao što su „To Be a Lover“, „Don`t Need a Gun“ i „Sweet Sixteen“. Godine 1990. Idol izdaje „Charmed Life“ na kojem se nalazi i popularni singl „Cradle of Love“, za čiji video uradak iste godine osvaja MTV Music Video Award u kategoriji Best Video from a Film. Uslijedio je „Cyberpunk“ 1993., a nakon dvanaestogodišnje diskografske stanke Idol izdaje „Devil's Playground“ (2005.) i „Happy Holidays“ (2006.), album božićnih pjesama.

Uz studijske albume u njegovoj diskografiji nalaze se i jedan live i četiri kompilacijska albuma od kojih onaj posljednji, „The Very Best Of Billy Idol: Idolize Yourself“, izdan 2008., uključuje i dvije nove pjesme „John Wayne“ i „New Future Weapon“.

www.billyidol.net
www.myspace.com/billyidol