Alice in Chains

Alice in Chains

Kultna grunge skupina ALICE IN CHAINS otvara peti po redu INmusic festival, i to nulti dan, 21. lipnja! Kao jedan od najutjecajnijih američkih rock sastava ranih 90-ih i dio "svetog trojstva" Pearl Jam / Nirvana / Alice in Chains, postaju poznati po jedinstvenom zvuku i svestranom repertoaru, donoseći tvrđe gitarističke zvukove, ali i akustične aranžmane. Stvaraju niz velikih hitova, nastupaju s legendarnim glazbenim imenima, albumi im osvajaju sam vrh Billboarda te bivaju višestruko nominirani za nagradu Grammy. Prošle godine izdaju svoj četvrti studijski album „Black Gives Way to Blue" koji je već pokupio sve najbolje od glazbene kritike i koji će predstaviti na INmusic festivalu!

Biografija

Osnovani su 1987. u Seattleu, prvu postavu čine pjevač Layne Staley, gitarist Jerry Cantrell, basist Mike Starr i bubnjar Sean Kinney, a vrhunac uspjeha ostvaruju ranih 90-ih.

Nakon što 1989. potpisuju ugovor s Columbia Records, sjajnu karijeru nagovješćuju prvi albumi „Facelift“ (1990.) i „Dirt“ (1992.). Potonji album donosi hitove kao što su „Would“, „Rooster“, „Them Bones“, „Angry Chair“ i „Down In A Hole“, osvaja i kritiku i publiku te postiže veliki komercijalni uspjeh prodavši se u četverostrukoj platinastoj nakladi.

Basista Mikea Starra ubrzo zamijenjuje Mike Inez, bivši basist Ozzyja Osburnea. Tijekom ljeta '93. Alice in Chains nastupaju na uspješnoj Lollapalooza turneji, a već sljedeće godine izdaju akustični EP Jar Of Flies koji zasjeda na prvo mjesto ljestvice, kao prviEPkoji je ikada postigao takav uspjeh.

Layne se nakratko okreće vlastitim projektima, nakon čega se vraća s Alice in Chains u studio, što je rezultiralo izdavanjem trećeg istoimenog studijskog uratka. Novi album im donosi odlične kritike, ali i veliki komercijalni uspjeh - dospijeva na prvo mjesto Billboard ljestvice te se prodaje u dvostrukoj platinastoj nakladi. Uslijedio je nastup na MTV Unplugged showu, a live album s istog nastupa pušten je u prodaju kasnije te iste godine i popeo se na treće mjesto ljestvice.

Nakon Unpluggeda, bend nastupa na turneji u čast okupljanja grupeKiss, a to je ujedno i bio njihov zadnji nastup sa Stanlyjem kao pjevačem. Uslijedio je niz Alice in Chains kompilacija i jedan live album.

Staley je preminuo 2002. godine, na dan kada je 8 godina ranije preminuo i Kurt Cobain. Nakon kraće stanke Alice in Chains se ponovno okupljaju, predstavljaju novog pjevača Williama DuWalla te izdaju najnoviji album „Black Gives Way to Blue“, koji je već prikupio najbolje ocjene glazbene kritike.

Diskografija / Studijski albumi

1990. „Facelift“
1992. „Dirt“
1995. „Alice in Chains“
2009. „Black Gives Way to Blue“

www.aliceinchains.com
www.myspace.com/aliceinchains