Sergent Garcia

Sergent Garcia

Sergent Garcia, inovator karipskih glazbenih stilova - salse i reggaea, nastupit će na World Stageu, u sklopu INmusic festivala. Prošle godine je World Stage predstavio jedne od najpoznatijih World Music imena - Amadou & Mariam, Seun Kuti & Egypt 80 i Tinariwen, a prvi ovogodišnji predstavnik je Sergent Garcia!

Sergent Garcia slovi kao pionir u spajanju dvaju najvažnijih glazbenih stilova karipskog otočja - salse i reggaea. No, ovaj francuski glazbenik je daleko od toga da se drži glazbenih formula. Uspješno miješajući različite stilove, ističe se po originalnoj i inovativnoj glazbi, u kojoj se mogu čuti i stilovi poput, u Latinskoj Americi vrlo popularnog, Reggaetona, koji objedinjuje Zouk (laganu ritmičnu glazbu koja vuče korijene s francuskog otočja Guadeloupe i Martinique) i Reggae. Fuziju različitih stilova -latino stilova, reggaea, hip-hopa i jazza - kojom mu se glazba odlikuje, Garcia naziva "Salsamuffin". Stilski ga se nerijetko uspoređuje s Manu Chaom.

Tendencija da glazbeno ne odgovara nikakvim okvirima niti glazbenim formulama nasljedstvo je dugogodišnjeg muziciranja sa punk-rock sastavom Ludwig Von 88. Svoju karijeru započinje 80-ih godina upravo u tom sastavu, kada još koristi svoje pravo ime Bruno Garcia. 1996. godine pojavljuje se na reggae kompilaciji "Tchatche Attack", s pjesmom "Salsamania", koja je ujedno i Garcijin prvi službeni singl, nakon čega izdaje svoj prvi album, "Viva el Sergento", u vlastitoj produkciji. 1997. okuplja se s još šest glazbenika i formira sastav Los Locos del Barrio koji postiže međunarodni uspjeh. 1999. izdaje "Un Poquito Quema`o", album koji mu donosi status internacionalne zvijezde. Slijede albumi "Sin Fronteras", na kojemu uspješno miješa latino stilove i reggae te "La Semilla Escondida", na kojemu istražuje svoje jamajčanske i kubanske korijene. Tri godine i jedan greatest hits album kasnije, Garcia se vraća sa svojim najpotpunijim i potpuno nesputanim albumom do sada, pod nazivom "Mascaras".

"Mascaras" ("maske") posvećena je vrlo popularnom hrvačkom sportu u Meksiku. "Najveće zvijezde tog sporta nose karakteristične maske", objašnjava Garcia. "U javnost nikada ne izlaze bez njih, a neki su i sahranjeni sa maskama. Sviđa mi se ta estetika i dizajn maske, na neki način nas podsjeća da svi nosimo maske i da nije sve baš onako kako se čini." Naravno, ovo može biti i misao legendarnog maskiranog heroja Zorroa, Garcijinog alter ega...Posljednji album je presjek stilova iz raznih dijelova svijeta; spaja ulice Meksika, Barranquilla, Los Angelesa, Kingstona, Lagosa, Pariza i Valencije u jedinstvenu kreaciju.

www.myspace.com/sgtogarcia