Editors

Editors

Uz brojna zvučna imena koja su dosad potvrđena, na ovogodišnjem INmusic festivalu nastupit će i britanski indie rock bend Editors. Ovaj zanimljivi sastav iz Birminghama, osnovan 2002. godine, čine Tom Smith (vokal/gitara), Chris Urbanowicz (gitara), Russell Leetch (bas gitara) i Ed Lay (bubnjevi).

Editorsi su do sada izdali dva studijska albuma koji su osvojili top liste i dostigli platinastu nakladu te sastavu osigurali nominacije za prestižne nagrade - prvi album " The Back Room" donosi im nominaciju za Mercury Prize, a drugi "An End Has A Start" nominaciju za Brit Awards. Kritika ih hvali, a The Mail On Sunday naziva drugim sastavom desetljeća nakon Arctic Monkeysa.

Članovi Editorsa upoznali su se dok su studirali na Staffordshire University, a prije nego što su postali poznati kao Editors, četvorka je djelovala pod nekoliko naziva od kojih je posljednji bio Snowfield. Krajem 2004. započinju suradnju s nezavisnom izdavačkom kućom Kitchenware te ubrzo izdaju svoj prvi singl.

Debitantski singl "Bullets" izdaju početkom 2005. godine, u limitiranom izdanju koje biva rasprodano u istom danu. Već ih tada počinju uspoređivati s bendovima poput Joy Division, Echo & The Bunnymen i Interpol. Nakon sljedećeg singla pod nazivom "Munich", koji se pozicionira visoko na britanskim top listama singlova i postaje njihov prvi Top 10 singl, Editorsi učvršćuju svoj status ljubimaca britanskih medija i publike.

Album prvijenac "The Back Room", s hitovima "Munich" i "Blood" kojeg izdaju 2005. godine, penje se visoko po top listama te biva nominiran za Mercury Prize. Uslijedila je zajednička turneja sa Stellastarr* po Sjevernoj Americi, nakon čega i američko izdanje albuma "The Back Room".

2007. izdaju svoj drugi studijski album "An End Has A Start", na kojem je i hit singl "Smokers Outside The Hospital Doors". "An End Has A Start" zasjeda na prvo mjesto britanske top liste albuma te im osigurava nominaciju za Brit Awards u kategoriji najboljeg britanskog sastava. Tijekom ove godine očekuje se izdavanje njihovog trećeg studijskog albuma, a premijerni nastup u Hrvatskoj imat će na glavnoj pozornici INmusic festivala!

www.editorsofficial.com
www.myspace.com/editorsmusic