Tinariwen

Tinariwen

Francuska, Velika Britanija, Belgija, Norveška, Mađarska, Njemačka i Irska samo su neke od zemalja koje će Tinariwen posjetiti u sklopu svoje ljetne turneje. Na taj bogati popis uvrstila se i Hrvatska, gdje će Tinariwen nastupiti u sklopu Vip INmusic festivala! Protekla godina bila je burna za pustinjski blues sastav; osim što su se obrušili na svjetske top ljestvice, stiže druga nominacija za BBC World Music Award u studenom (prva im je uručena 2005. godine), sastav gostuje kod Jools Hollanda zajedno s Arctic Monkeysima, Brianom Ferryjem i The Hold Steady, sviraju kao support Rolling Stonesima na njihovoj turneji, nastupaju s Robertom Plantom izvodeći "Whole Lotta Love"...

Kratka povijest Tinariwena izgleda ovako: oformili su se 1982. godine u Gadafijevom izbjegličkom kampu za tuareške pobunjenike. Naziv Tinariwen na jeziku Touarega Tamashek znači „prazni prostori", a opisuje njihov dom; beskrajne pustinje Sahare. Mirovnim sporazumom u Maliju 1990. godine, bivši tuareški borci za slobodu svoje oružje zamijenili su električnim gitarama i počeli svirati ono što nazivaju Desert Blues, melodije Touarega pomiješane s različitim utjecajima, od rocka do Boba Marleya. Njihovom glazbom oduševljeni su mnogi poznati glazbenici, poput Roberta Planta, Thoma Yorka ili Carlosa Santane s kojim su zajednički nastupili na Montreux Jazz Festivalu 2006. On je tom prilikom za sastav Tinariwen izjavio; „...kada ih slusam, cujem glazbu Mississippija, Muddyja Watersa, Jeffa Becka, BB Kinga... odavdje sve dolazi, oni su začetnici." Kada su Thoma Yorka iz Radioheada upitali što radi u slobodno vrijeme, izjavio je da pokušava "skinuti Tinariwen" na gitari. I Stonesi, kad su po prvi put nakon 20 godina zasvirali na Isle of Wight festivalu, kao specijalne glazbene goste pozvali su upravo Tinariwen.

Do sada su privukli ne samo fanove world musica nego i rock publiku širom svijeta, a turneje su im rasprodane diljem Europe, SAD-a i Japana. Nakon albuma "Amassakoul" ("Putnik") krenuli su na promotivnu turneju po Europi i SAD-u. U 2005. godini svirali su na Roskilde festivalu u Danskoj, Sziget festivalu u Budimpešti, te mnogim drugim europskim festivalima.

Na posljednjem albumu „Aman iman" (što na Tamasheku znači „voda je život") Tinariwen se, kao i uvijek, oslanjaju na svoje korijene, ali istovremeno otvaraju nove horizonte, njihova glazba je jednostavna i direktna i ostaje vjerna svojim pustinjskim korijenima. Album je producirao multiinstrumentalist Justin Adams, gitarist Roberta Planta (Strange Sensation). Svirat će u sklopu Vip INmusica na Nokia stageu!