Stereo MC's

Stereo MC's

Kada su, na sreću mnogih, osamdesete sa svim svojim kičem već jednom nogom zašle u devedesete, iz britanskog je podzemlja na površinu izvirala acid house scena, a Stereo MC's su, kao dio nje, objavili svoj prvi album ˝33-45-78˝.
Cijela priča oko Stereo MC's-a zakotrljala se kada je njena kreativna poluga - pjevač Rob Birch (Rob B) i DJ/producent the Head (Nick Hallam) - pokrenula etiketu i studio Gee Street. Nedugo potom, Gee Street se spojio s njujorškom etiketom 4th & Broadway, što je uvelike pomoglo u izdavanju niza singlova koji su prethodili spomenutom prvijencu. Godinu dana kasnije Stereo MC's, u postavi Rob Birch/the Head/Cath Coffey/Owen If, izbacuju singl ˝Elevate My Mind˝, koji ih lansira na američke ljestvice gdje slave kao prvi britanski hip hop bend koji se do nje uspio probiti.

Promovirajući drugi album ˝Supernatural˝ priključili su se kao support slavnim Happy Mondaysima i grupi ELF na američkoj turneji. Istovremeno, njihova popularnost kod kuće raste zahvaljujući remiksevima pjesama izvođača poput U2, Queen Latifah, Electronic, PM Dawn i drugih.

Godine 1992. vraćaju se u studio i snimaju ˝Connected˝, album koji se danas smatra svojevrsnim evergreenom. On je bio priličan zalogaj jer je sniman bez samplova, s pravim instrumentima. No, rizik se isplatio i nikli su singlovi koje prepoznaju i oni kojima je plesna glazba strani pojam - ˝Connected˝, ˝Step It Up˝, ˝Creation˝ i ˝Ground Level˝.

Nakon toga Stereo MC's osvajaju BRIT Award za najbolji album i najbolju grupu. Svi koji su nakon toga željno iščekivali njihovo novo izdanje, načekali su se jer je bend odlučio krenuti drugim, nešto dužim putem. Zabavljali su se remiksirajući tuđe pjesme, među koje je dospio i Madonnin hit ˝Frozen˝. Coffey se posvetila solo karijeri i uspjela objaviti debi singl ˝Wild World˝. Svoje nove tri pjesme Stereo MC's objavili su 2000. na legendarnoj seriji kompilacija ˝DJ Kicks˝.

Nakon devetogodišnje stanke, 2001., napokon objavljuju uspješan album ˝Deep Down & Dirty˝. Kao posljednje studijsko izdanje vodi se ˝Paradise˝, a 2007. i početkom 2008. objavljuju dva live izdanja snimljena u legendarnom BBC-jevom studiju - ˝At the BBC˝ i ˝Live at the BBC˝. Prije pet godina imali smo prilike gledati kako to Stereo MC's rade uživo na gotovo rasprodanom koncertu na zagrebačkoj Šalati. Ovoga puta sviraju kao headlineri na Nokia stageu!

Pročitajte intervju s Robom Birchem za Večernji list