Seun Kuti & Egypt 80

Seun Kuti & Egypt 80

Seun Kuti najmlađi je sin legende afričke glazbe Fele Anikulapa Kutija. Fela Kuti poznat je kao tvorac i pionir afrobeata, najveća glazbena zvijezda i kontroverzna ličnost Nigerije sedamdesetih i osamdesetih godina čiji su tekstovi oduvijek bili usmjereni na oštru kritiku nigerijskog militarističkog režima. Danas je zbog svoje snažne i originalne glazbe izrazito popularan daleko izvan granica Afrike. Felina važnost za afričku, ali i pop glazbu općenito, može se usporediti s onom Boba Marleya za reggae i pop. Fela Kuti je tijekom svoje burne karijere surađivao s mnogim svjetski poznatim imenima poput Santane i Tonyja Allena, a među njegove obožavatelje ubrajaju se poznati glazbenici Paul McCartney, Damon Albarn i pokojni James Brown. Seun Kuti je na najboljem putu da postigne jednak značaj za današnju generaciju poklonika dobre glazbe.

Kao osmogodišnjak Seun je počeo učiti svirati saksofon i klavir, a već godinu dana kasnije pridružuje se očevom legendarnom ansamblu Egypt 80, kao njegov najmlađi član. Iskustvo nastupanja u sastavu koji broji više od dvadeset pjevača i svirača omogućilo je ovom mladom glazbeniku da nakon očeve smrti 1997. s tek petnaest godina preuzme ulogu vođe u bendu. Na ulicama Lagosa Seuna Kutija od tada priznaju i prepoznaju kao vođu sastava Egypt 80.

Danas, nakon deset godina skupljanja iskustva te s dozom zrelosti i odgovornosti, Seun Kuti i Egypt 80 uspijevaju oživiti iskonski zvuk afrobeata. Jer, kako i sam kaže: „Ovaj sastav je za mog oca bio najvažnija stvar. Nisam mogao dopustiti da umre!“ Za njih je karakterističan nevjerojatno energičan live nastup koji se, osim u glazbi, očituje i u komunikaciji između plesača i glazbenika.

Seun je prošle godine na WOMEX-u, najvažnijem sajmu World Musica, svojim nastupom oduzimao dah, oduševio publiku željnu plesne glazbe i, po mnogima, postao apsolutni hit sajma. Seunov live nastup ima reputaciju divljeg, energičnog i plesnog spektakla. Seunov Afrobeat, spoj funka, jazza i afričkih melodija, u maniri je Jamesa Browna, ali je za dozu drskiji i odlučniji. Sa Seunom na čelu, Egypt 80 jednako je eksplozivan kao u Felino doba, kombinirajući puhače, klavijature, udaraljke, žičane instrumente i vokale u sofisticiranu cjelinu koja vremenom dobiva na vrijednosti i kvaliteti.

Sastav redovito nastupa u Europi i već je postigao uspjeh u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Velikoj Britaniji, Beligiji, ali i u Južnoafričkoj Republici, Gani i mnogim drugim zemljama svijeta. Seun Kuti do sada je snimio jednu vinil ploču i pjesmu Fire Dance koju je objavio Gilles Peterson za svoj label Brownswood, a ove godine napokon stiže njegov prvi studijski album. Egypt 80 i Seun Kuti do sada su svirali na mnogim značajnim festivalima poput Les Nuits de Fourviere 2005, Sphynx 2005, Couleur café 2006, Mar de la Musica 2006, Pireneo Sur 2006, Art Rock 2006, Les Eurockéennes 2006, Musiques Métisses 2006, Festival de Jazz de Montreal 2007, Roskilde 2007, Nice Jazz Festival 2007, Lugano Jazz Festival, JVC Jazz Festival Paris 2007, Oslo World Music Festival 2007... Na Vip INmusic festivalu nastupiti će kao glavni izvođač Nokia Stagea.