Serj Tankian (System Of A Down)

Serj Tankian (System Of A Down)

Poklonicima žestoke glazbe jako je dobro poznat, jer Serj je vođa jednog od vodećih bendova alternativnog rocka današnjice, System Of A Down.

System Of A Down su se već prvim albumom, objavljenim prije točno deset godina, afirmirali na svjetskoj rock sceni. Vrhunac su postigli drugim albumom, „Toxicity", koji je debitirao na broju 1 svih relevantnih top ljestvica, te je osvojio eter singlovima „Chop Suey!" i „Aerials". Nakon dvostrukog konceptualnog i Grammyjem ovjenčanog albuma "Mezmerize / Hypnotize", grupa najavljuje dugu stanku, što članovi koriste za vlastite projekte.

U jesen 2007. Tankian je objavio prvi solo album „Elect The Dead" koji je publika, kao i kritika, odlično prihvatila. Osim što se ponovo dokazao kao odličan tekstopisac, baveći se temama ljudske otuđenosti, vjerske mržnje te globalnih ratova, Tankian je na albumu odsvirao i snimio većinu instrumenata uz pomoć John Dolmayana, bubnjara benda System Of A Down.

Serj Tankian rođen je 1967. u Libanonu odakle se u ranom djetinjstvu preselio u Los Angeles, u kojem živi i danas. Uz glazbene projekte piše i poeziju koju je objavio u ilustriranoj zbirci „Cool Gardens", posjeduje diskografsku kuću Serjical Strike, a s Tomom Morellom, gitaristom kultnih Rage Against The Machine i Audioslave, utemeljio je organizaciju Axis Of Justice koja potiče mlade na veće zanimanje za politička pitanja. U Hrvatsku dolazi direktno nakon ekstenzivne američke turneje s grupom Foo Fighters.