The Prodigy

The Prodigy

Energičnost, eksplozivnost, sirovost i ples je ono što će nam The Prodigy ponuditi drugi dan festivala, u odličnom line-upu sa Serjom Tankianom. The Prodigy je britanska grupa koju ne treba previše predstavljati - o njoj mnogi znaju gotovo sve. Godine 1990. članove je okupio Liam Howlett, dvije godine kasnije objavili su debi album ˝Experience˝, u drugoj polovici devedesetih pločom ˝The Fat of the Land˝ postali su najkomercijalnija skupina plesne elektronske glazbe, a njihova naklada danas iznosi preko 16 milijuna prodanih albuma. U ranoj fazi svog postojanja The Prodigy je plivao u stilovima poput ravea, hardcore techna i industriala. Sazrijevajući, u njih je uplitao alternative rock, bigbeat i punk. Iako je frontmen Keith Flint svojevrsni zaštitni znak grupe, kreativnu polugu i sve ono što Prodigy zapravo jest predstavlja upravo Liam Howlett; u djetinjstvu školovani pijanist, a kasnije hip hop i acid house DJ.
Veliki svjetski proboj The Prodigy je ostvario u drugoj polovici devedesetih, a za to je vjerojatno najzaslužniji singl ˝Firestarter˝ koji je, objavljen u ožujku '97., izravno uletio na prvo mjesto britanske ljestvice. Koliko je imidž Prodigyja bio upečatljiv najbolje se vidi po tome što je spot za taj singl umalo dobio zabranu emitiranja, a nastup grupe u emisiji Top of the Pops rezultirao je prigovorima gledateljima da im Keith Flint straši djecu.

Početak novog tisućljeća donio je promjene u bendu; Leeroy Thornhill ga je napustio, a iako su se Flint i drugi vokalist Maxim i dalje vodili kao članovi, njihovo pojavljivanje na posljednjem albumu ˝Always Outnumbered, Never Outgunned˝, objavljenom 2004., nije zabilježeno. Umjesto njih Howlett je uposlio zvijezde, poput Liama Gallaghera (Oasis), Twista, Kool Keitha i Juliette Lewis.

The Prodigy danas nastupa jednakim intenzitetom i u naponu je snage, a njihove su izvedbe energetski vrhunac mnogih svjetskih festivala. I ove godine će nastupiti na brojnim značajnim europskim festivalima, poput Rock AM Ring, Rock IM Park, T In The Park, V festival i drugih. Dok će Nick Cave & The Bad Seeds pružiti energičan nastup u atmosferi novog albuma s ukupno osam glazbenika na sceni, drugi dan će biti obilježen eksplozivnim plesnim i vizualnim spektaklom po kojem je The Prodigy poznat. Hrvatska publika će prvi puta imati priliku vidjeti njihov nastup u odgovarajućem festivalskom ambijentu koji može zadovoljiti velike tehničke zahtjeve Prodigya.

theprodigy.com
www.myspace.com/theprodigy