Nick Cave & The Bad Seeds

Nick Cave & The Bad Seeds

Nakon što je koncertom u Melbourneu 1983. godine njegov band The Birthday Party otišao u legendu, australski tekstopisac, pijanist i pjevač Nick Cave okrenuo je drugu stranicu svoje karijere. U novoj avanturi pridružio mu se stari prijatelj, gitarist Mick Harvey, a ostatak Caveove četvorke čine gitarist Blixa Bargeld iz znamenite industrial grupe Einstürzende Neubauten i basist Barry Adamson iz sastava Magazine, poznat po mračnoj glazbi na svojim solo albumima.

Caveove pjesme često su ispunjene mračnom tematikom, religijom, polusvijetom, nastranim ljubavima i smrću, a njegovoj novookupljenoj ekipi odlično je pošlo za rukom da iz instrumenata izvlači glazbenu kulisu koja prati njegove pomahnitale likove u pjesmama. U njihovoj je glazbi svaki žanr izvitoperen, sve je malo nakrivljeno - i blues, i gospel, i rock, i arty punk...

Nick Cave & The Bad Seeds prvi su album, naslovljen ˝From Her to Eternity˝, objavili već 1984., a od tada su objavili trinaest izdanja. Neke su ploče snimane uz pomoć underground heroja, kao što je to gitarist Crampsa Kid Congo Powers, a neke uz pomoć svjetskih zvijezda, poput Kylie Minogue.

Kroz više od dva desetljeća djelovanja, Nick Cave & The Bad Seeds su snimili veliki broj kvalitetom ujednačenih albuma; neki su žestoki, neki komorni, a posljednji objavljeni dvostruki ˝Abbatoir Blues/The Lyre of Orpheus˝, privlači pažnju, za Cavea neuobičajeno lepršavim pop prizvukom. Nick Cave & The Bad Seeds svakim novim iskorakom omamljuju sve veći broj poklonika, a u ožujku 2008. izlašao je i njihov 14. studijski album, "Dig, Lazarus, Dig".