Dreadzone

Dreadzone

U posljednjih petnaestak godina stalni posjetitelji velikih europskih open-air festivala imali su nebrojeno mnogo prilika za bliski susret s Dreadzone. Njihov niz od 20 singlova prije nekoliko tjedana je nadopunjen novim izdanjem „Love The Life“, a iza njih su i pet studijskih te dva koncertna albuma. Legendarni DJ John Peel s BBC-a otkrio ih je 1994. na Glastonburyu i odmah uvrstio među svoje najdraže bendove. Eklektičan zvuk zapadnog Londona u kojem su pomiješani elementi dub-reggae, techno-trance, electro-ska i breakbeat glazbe stvorili su bivši članovi Big Audio Dynamitea Micka Jonesa – bubnjar Greg Roberts i basist Leo Williams – u suradnji sa studijskim meštrom Timom Branom i doajenom britanske punk-reggae scene Donom Lettsom.

Debitantski Dreadzone album „360 Degrees“ (1993.) objavljen je na prestižnom indie labelu Creation. Nakon toga je potpisan ugovor s Virginom za briljantni album „Second Light“ (1995.), koji je donio velik hit „Little Britain“ i označio početak njihove trajne suradnje s jamajkanskim roots-reggae pjevačem Earlom Sixteenom. Novo poglavlje u karijeri Dreadzonea otvoreno je četvrtim studijskim albumom „Sound“ (2001.), na kojem su se osnivačima banda pridružili MC Spee, programer/klavijaturist Ben Balafonic i gitarist Steve Roberts. U proširenoj postavi potvrdili su status nezaobilazne festivalske atrakcije i snimili peti album „Return Of The Dread“ (2005.).

Nažalost, veliku koncertnu promociju posljednjeg albuma „Live At Sunrise“ (2006.) prekinula je iznenadna smrt gitarista Stevea Robertsa. Fanovi zabrinuti za budućnost Dreadzonea odahnuli su prošlog ljeta, kad su ih opet mogli pratiti po festivalima. Gostovanje na Vip INmusicu bit će njihov prvi koncertni nastup u Hrvatskoj.