Amadou & Mariam

Amadou & Mariam

Slijepi glazbeni par Amadou & Mariam iz Malija svirao je već više od dva desetljeća prije nego je njihov uspješni album "Dimanche à Bamako" iz 2004. godine, koji im je donio status svjetskih zvijezdi, rasprodan u milijun primjeraka. Tijekom godina svirali su u raznim sastavima što je rezultiralo time da se u njihovoj glazbi mogu čuti elementi bluesa, funka i zapadno-afričkih melodija. Jedinstven spoj stilova opčinilo je mnoge slušatelje diljem svijeta, između ostalih i Manu Chaoa, koji je odlučio producirati njihov album nakon što ih je slučajno čuo na radiju vozeći se Parizom.

Amadou & Mariam par su u glazbenom i privatnom životu već tridesetak godina. Sreli su se 1977. godine na Institutu za slijepe osobe u Bamaku, glavnom gradu Malija, gdje su djelovali u lokalnom orkestru. Početkom devedesetih godina njihova glazba širi se izvan granica zapadne Afrike, te su, kao i mnogi afrički glazbenici francuskog govornog područja, pronašli novi dom u Parizu.

Manu Chao je jednom prilikom čuo pjesmu ‘Je T'Aime Mon Amour, Ma Chérie', te izjavio; "Zaljubio sam se u tu pjesmu i melodiju. Slušao sam taj album intenzivno jedno godinu dana. Ono što mi se najviše svidjelo je afrički blues-rock i neodoljiva mekoća njihovih pjesama." Susret Manu Chaoa i Amadou & Mariam u pariškom studiju rezultirao je albumom "Dimanche à Bamako" koji je Manu producirao i otpjevao nekoliko pjesama zajedno sa njima.

Amadou & Mariam danas imaju status jednih od najvećih World Music izvođača. Dobitnici su nagrade BBC Radio 3 za album godine i najbolje afričke izvođače 2006. Na prošlogodišnjem Glastonbury festivalu svirali su na setu Africa Express zajedno s izvođačima kao što su Damon Albarn, Baaba Maal, Tinariwen, Hard-Fi, Rachid Taha i Fatboy Slim. Set je proglašen jednim od najboljih na Glastonburyu 2007, a ovaj sjajni malijski duo moći ćete čuti uživo na Nokia Stageu na Vip INmusicu 2008.

www.amadou-mariam.com

www.myspace.com/amadouandmariam