Monoswezi

Grupu Monoswezi čine glazbenici podrijetlom iz Mozambika, Norveške, Švedske i Zimbabvea. U potrazi za glazbenim izričajem pri stvaranju autorske glazbe Monoswezi paralelno poštuju afričku tradiciju te ju, uz vlastite improvizacije, kombiniraju s elementima popa, jazza i moderne glazbe. EUROPAVOX projekt prepoznao je Monoswezi kao ambasadore ideje ''ujedinjenih u raznolikosti'' te su na INmusic fesivalu 2016. godine nastupali upravo s tom misijom.

Iako iz raznih dijelova svijeta, grupa ovih glazbenika glazbu stvara u Norveškoj. Sve je počelo 2008. godine kada je saksofonist i klarinetist Hallvard Godal dobio priliku živjeti i raditi kao glazbenik u Mozambiku te se, surađujući s najboljim tamošnjim glazbenicima, potpuno zaljubio u afričku glazbu, posebice u tradicionalnu glazbu Zimbabvea i Mozambika. Pun ideja vratio se u Oslo, a zahvaljujući zajedničkoj ljubavi prema glazbi, za njim su se u Norvešku doselili i drugi glazbenici te su nastavili suradnju koja traje i danas.

U svibnju 2015. godine izdali su svoj drugi album ''Monoswezi Yanga'' koji je proglašen albumom mjeseca na BBC Worldu te je čak 6 mjeseci bio uvršten među 20 najboljih izdanja na glazbenoj top ljestvici "World Music Charts Europe".

Njihov nastup često je popraćen improvizacijama inspiriranim plesanjem i sudjelovanjem publike te na taj način i publika aktivno sudjeluje pri stvaranju glazbe.