Vodič za posjetitelje INmusic festivala

14.02.2024
Vodič za posjetitelje INmusic festivala

INmusic festival pruža nezaboravno festivalsko iskustvo tisućama glazbenih obožavatelja iz svih krajeva svijeta u zelenom srcu Zagreba od 2006. godine. Ako se ubrajate u glazbene turiste koji posjećuju Zagreb kako bi sudjelovali u jednom od najboljih svjetskih glazbenih festivala po odabiru niza međunarodnih medija (New Musical Express, Huffington Post, The Guardian, CNN i dr.), INmusic festival je idealna prilika da uz vrhunsku glazbu upoznate i naš voljeni dom - grad Zagreb!

Gdje odsjesti u Zagrebu?

‘Naj-festivalskije’ iskustvo svugdje na svijetu pa i u Zagrebu pruža festivalski kamp - pri tome je INmusic festivalski kamp zaista jedinstven u svijetu. Smješten na dva jarunska otoka i spojen pontonskim mostom s festivalskim otokom pruža jedinstveno iskustvo ‘zagrebačkog mora’ - jezera Jarun i njegovih pratećih sadržaja. U sedam dana INmusic festivalskog kampa imate prilike upoznati glazbene istomišljenike iz preko 50 zemalja svijeta uz pretek vremena za otkrivanje Zagreba i okolice. INmusic festivalski kamp #16 svoja vrata otvara u podne u petak 21. lipnja 2024. te je do petka 28. lipnja 2024. u podne privremeni dom nekoliko tisuća festivalskih kampera i izvorište neponovljive festivalske atmosfere. Više o tome što ponijeti u kamp i pravila festivalskog kampa možete pročitati na službenoj web stranici INmusic festivala.

Ukoliko kamperski smještaj nije vaš prvi lifestyle odabir ili želite svoj boravak u Zagrebu dodatno produljiti, smještajnih opcija je na pretek i za svaki džep. Grad Zagreb nudi veliku ponudu hotelskog, hostelskog i privatnog smještaja, a za više informacija o ponudi smještaja posjetite službene stranice Turističke zajednice grada Zagreba. Ako ste ljubitelj povijesti i želite se počastiti najekskluzivnijim iskustvom povijesnog Zagreba, na raspolaganju je legendarni hotel izgrađen 1925. godine s ciljem pružanja smještaja putnicima glasovitog vlaka Orient Express koji je prometovao na liniji Pariz-Istanbul. Naravno, radi se o Esplanade hotelu, koji još uvijek odiše etabliranom elegancijom i luksuzom.

Što vidjeti?

Hrvatska metropola idealna je za razgledavanje kroz šetnju, a većinu svojih znamenitosti skriva u romantičnom starom dijelu grada podijeljenom na Gornji i Donji grad.

U samom se centru nalazi čuveni tunel Grič obnovljen 2016. godine i od tada se koristi kao prostor za izložbe i glazbena događanja. Gradska uspinjača jedan je od najpoznatijih simbola grada čija pruga je najkraća na svijetu, a spaja zagrebački Gornji i Donji grad. U Gradec, današnji Gornji grad u prošlosti se ulazilo nekim od 6 gradskih vrata, a i danas možete iskusiti dio povijesti i proći kroz očuvana Kamenita vrata. Šetnja zelenim perivojem Strossmayerovog šetališta vodi do Kule Lotrščak i Gričkog Topa koji svakodnevno obavještava građane da je podne. Na vrhu Kule Lotrščak nalazi se vidikovac s kojeg se pruža najljepši pogled na centar Zagreba. Prekrasna slikovita crkva Sv. Marka jedna je od najstarijih zagrebačkih građevina i poznatiji simbol glavnog grada. S Gornjeg grada proteže se pogled prema katedrali - najpoznatijem simbolu Zagreba i najvišoj sakralnoj građevini Hrvatske. Od prepoznatljivih simbola grada svakako treba posjetiti Hrvatsko narodno kazalište čijem je otvaranju davne 1895. godine prisustvovao i sam car Franjo Josip I. HNK je i danas omiljena kazališna institucija u kojoj djeluju tri ansambla - operni, dramski i baletni.

S više od 30 muzeja i galerija, Grad Zagreb ima najveći broj galerija i muzeja po stanovniku u cijeloj Europi. Od tradicionalnih muzeja koji odaju počast velikanima, inovatorima i umjetnicima do onih neobičnih tema i ekscentričnih postava, svaki od muzeja donosi jedinstvenu percepciju i odiše kreativnošću.

Nakon obilaska muzeja, udahnite svježi zrak prošećite nekim od brojih parkova koji krase ovaj ‘zeleni grad’. U gotovo svakom kutku Zagreba možete pronaći neku skrovitu oazu mira i zelenila, u koju se možete zavući tijekom vrućih ljetnih dana, uživati u romantičnoj vožnji čamcem jezerom ili pak noćnoj šetnji. Od slavne Lenuzzijeve ili Zelene potkove, sačinjene od kompleksa parkova i trgova u samom središtu grada, pa sve do raskošne park-šume Maksimir smještene na istočnom dijelu grada.

Gdje popiti kavu/cugu?

Zagreb s lakoćom možemo nazvati jednim od onih čuvenih gradova koji ‘nikad ne spavaju’. Ispijanje kave na špici omiljena je navika mnogih Hrvata, važan dio svakodnevnog života i ritual bez kojeg mnogi ne mogu započeti dan. Više o mogućnostima i noćnom životu pročitajte na službenim stranicama Turističke zajednice grada Zagreba.

Što pojesti?

Gastronomska scena u Zagrebu posljednjih godina sve više jača, pomno se prate kulinarski trendovi, a samim time raste i broj lokala koji poslužuju prvoklasno meso, ribu, pizzu i druge tradicionalne specijalitete. Od nevjerojatnih i ukusnih spojeva koji su kao stvoreni za pauzu za ručak do onih usputnih, brzih i finih jela kad želite pojesti nešto usput. Od lokalnih jela nikako ne smijete propustiti isprobati čuvene zagrebačke štrukle i puricu s mlincima ili grenadir maršu.

Organizirajte svoj boravak u Zagrebu uz promo Zagreb Card kartice

Zagreb Card Vam štedi vrijeme i novac tako što Vam osigurava korištenje javnog gradskog prijevoza (ZET) i besplatan ulazak u Muzej prekinutih veza, Muzej čokolade, Muzej grada Zagreba, Muzej suvremene umjetnosti, Tehnički muzej Nikola Tesla i Zagreb Zoo. Zagreb Card dostupan je za online kupnju i u Centrima za posjetitelje na trgu bana Josipa Jelačića i u Zračnoj luci Franjo Tuđman.
Više informacija dostupno je na www.zagrebcard.com