Elemental

Elemental

Ovogodišnjem programu INmusic festivala pridružuje se i Elemental - jedan od najpopularnijih bendova u Hrvatskoj i regiji. Prepoznatljivog zvuka koji odlikuje jedinstvena mješavina rap glazbe s funkom, soulom, jazzom i rockom, Elemental su upečatljiva pojava na domaćoj glazbenoj sceni, čiji nastupi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Bend je osnovan 1998. i otada je izdao pet studijskih albuma. Jezgru benda čine Remi i Shot koji prva dva albuma izdaju u nešto "tradicionalnijoj" hip-hop formi, dok na sljedeća tri albuma surađuju s glazbenicima, što rezultira dosta izmijenjenim glazbenim izričajem. Jedna od najznačajnijih odlika kojom Elemental odskače od ostalih izvođača su stihovi njihovih pjesama koji su uvijek beskompromisni, realistični i izrazito iskreni. Iskrenost i činjenica da Elemental svoju glazbu nikad nije smatrao proizvodom, nego umjetničkim izrazom razlozi su zbog kojih je bend iznimno popularan među mlađom generacijom diljem cijele regije. U današnjoj postavi Elementala sviraju i gitarist Erol Zejnilović, klavijaturist Davor Zanoški, basist Konrad Lovrenčić, bubnjar Ivan Vodopijec te prateći vokal Nataša Tonković, a njihov zvuk bi se mogao opisati kao "organski hip-hop".

Tijekom godina bend je nagrađivan raznim nagradama pa su tako primili Srebrnu ploču za album Male stvari iz 2004. te najprestižniju - diskografsku nagradu Porin u kategoriji "Najbolji album urbane i klupske glazbe" 2009. Prema glasovima dvadeset glazbenih kritičara, njihov posljednji album Vertigo proglašen je najboljim albumom prošle godine. Uz to, vokali benda, Remi i Shot, odabrani su za sudjelovanje u glazbenom projektu Diversidad te su u suradnji s 18 europskih glazbenika snimili album "The Experience" koji je izašao 14. veljače 2011.

Povrh svega toga, Elemental je iznimno popularan koncertni bend koji je posljednjih godina održao više od 300 koncerata diljem cijele regije, a od njihovog nastupa na INmusicu očekujemo ništa manje od spektakla.

Diskografija:

Moj, njegov i njen svijet (2000.)
Tempo Velegrada – Demiurg (2002.)
Male Stvari (2004.)
Pod pritiskom (2008.)
Vertigo (2010.)

http://www.elemental.hr