Dimmu Borgir

Dimmu Borgir

Da premijerno izdanje Tuborg Green stagea posvećenog metal zvuku na INmusic festivalu ostane zabilježeno u analima koncertne povijesti heavy metala na ovim prostorima, pobrinut će se i prvi potvrđeni headliner, jedni od najvećih predstavnika ekstremne glazbe današnjice - norveška grupa Dimmu Borgir.

Osnovani 1993. kao tipični skandinavski black metal bend tog vremena, već s debi albumom For All Tid (kompletno otpjevanim na norveškom jeziku) privlače pažnju underground publike. No, ubrzo pokazuju da njihov talent daleko nadmašuje underground okvire te šire svoj glazbeni izričaj uvođenjem elemenata simfonijske i klasične glazbe. Ovo posebno dolazi do izražaja na albumu „Death Cult Armageddon" u čijem snimanju sudjeluje i Praška filharmonija! Ova se formula pokazuje kao izuzetno uspješna, kako u artističkom tako i u komercijalnom smislu, pa Dimmu Brogir postaju najvećim black metal bendom svijeta te jednim od najvećih i najvažnijih predstavnika ekstremne glazbe uopće. Podjednako popularni na praktički svakom tržištu, Dimmu Borgir svakim novim albumom ruše do tada postavljene rekorde i granice te približavaju black metal žanr mainstream publici. Od SAD-a gdje dosežu za ovu glazbu do tada nezamislivo 43. mjesto na Billboard ljestivci najprodavanijih albuma i sviraju uz Black Sabbath na glavnom stageu kultnog Ozzfesta do Europe gdje postaju prvi black metal bend ikada na broju 1 u Norveškoj, ulaze u Top 10 zemalja poput Njemačke ili Španjolske te zauzimaju vodeće pozicije na najvećim heavy metal festivalima. Dio mainstream medijskog prostora dobivaju i zbog romantične veze te kasnije i zaruka pjevača benda Shagratha i bivše djevojke Nicolasa Cagea - glumice Christine Fulton (The Doors, Snake Eyes...).

Za razliku od većine bendova, Dimmu Borgir svakim novim albumom dodatno učvršćuju svoju poziciju na metal sceni pa je upravo njihov posljednji studijski album „In Sorte Diaboli" (2007.) ujedno i najuspješniji. O kakvom se zaista ogromnom uspjehu radi govori i podatak da je uvodni video s tog albuma za pjesmu „The Serpentine Offering" samo na YouTube servisu pogledan oko 4 milijuna puta!!! Poznati po svojim sjajnim scenskim nastupima Dimmu Borgir su i jedna od najvećih koncertnih atrakcija u heavy metal svijetu te jedan od najtraženijih bendova za ovoljetne festivalske nastupe. Stoga je veliki uspjeh da će upravo na vrhuncu svoje karijere prvi put nastupiti u Hrvatskoj na INmusic festivalu.

Diskografija / albumi:

1994: For All Tid
1996: Stormblåst
1997: Enthrone Darkness Triumphant
1999: Spiritual Black Dimensions
2001: Puritanical Euphoric Misanthropia
2003: Death Cult Armageddon
2005: Stormblåst MMV
2007: In Sorte Diaboli

www.dimmu-borgir.com

www.myspace.com/dimmuborgir