DUBIOZA KOLEKTIV

DUBIOZA KOLEKTIV

S nizom uspješnih koncerata iza sebe, među kojima je i nevjerojatno energičan nastup na prošlogodišnjem izdanju festivala, Dubioza kolektiv će se i ove godine pridružiti bogatom festivalskom line-upu. Bend je prošle godine izdao svoj četvrti album "5 do 12" koji je uvršten na listu 20 albuma nominiranih za nagradu 'European Independent Album of the Year' europskog udruženja nezavisnih izdavača IMPALA, čiji će brojni hitovi razveseliti publiku šestog INmusica.

Bend su 2003. osnovali bivši članovi sastava Gluho doba Against Def Age Adis Zvekić i Almir Hasanbegović te Brane Jakubović i Vedran Mujagić iz Ornamenata. Naknadno, bendu se priključuju gitarist Armin Busatlić, bubnjar Senad Šuta, perkusionist Orhan Oha Maslo te inžinjer zvuka Dragan Jakubović.

Prvi album "Dubioza kolektiv" objavljuju 2004., a za njim slijedi EP "Open Wide" na kojem gostuju Benjamin Zephaniah i Mush Khan iz pakistansko-britanskog benda Fun-da-mental te album "Dubnamite" iz 2006. koji donosi gotovanje francuskog umjetnika Nikolla (Nicolas Cante).

Album "Firma illegal" iz 2008. prvi je Dubiozin album na bosanskom jeziku, a na njemu se kao gosti pojavljuju Adnan Hamidović aka Frenkie i Gino Banana iz Kultur Shocka.

Njihov posljednji album u nizu, "5 do 12", kojim se kritički osvrću na goruće društvene teme poput korumpiranosti, birokracije, recesije i stanovništva na rubu siromaštva, postiže nevjerojatan uspjeh kod publike. Zbog želje benda za dodatnom komunikacijom s fanovima, "5 do 12" je objavljen kao besplatan download na njihovoj stranici, a kao gosti na njemu se pojavljuju Saša Lošić Loša iz Plavog orkestra te makedonski bend Superhiks.

Dubioza kolektiv je dosad nastupila na brojnim europskim festivalima od kojih izdvajamo Sziget festival, Socha Reggae Riversplash Festival, Exit, Eurosonic, Dirty Old festival i Couleur Cafe festival, a trenutno je na velikoj europskoj turneji u sklopu koje će nastupiti i na INmusic festivalu te svojim mnogobrojnim obožavateljima priuštiti još jedno nezaboravno glazbeno iskustvo.

Diskografija:

Dubioza kolektiv (2004.)
Dubnamite (2006.)
Firma illegal (2008.)
5 do 12 (2010.)

www.dubioza.org