KUD Idijoti

KUD Idijoti

Kultni punk bend KUD Idijoti prvi je potvrđeni sastav koji će predstavljati „domaće snage" na ovogodišnjem INmusic festivalu.

KUD Idijoti djeluju već punih 28 godina, a sastav čine Tusta (vokal), Sale Veruda (gitara), Bucolini (bas) i Dejo (bubnjevi). Iza njih je nebrojeno mnogo nastupa i 9 studijskih albuma, a ove se godine s nestrpljenjem očekuje i njihov najnoviji studijski uradak. U svojoj dugogodišnjoj karijeri pokazali su se kao koncertno odličan i atraktivan bend, a svoju aktualnost i dalje dokazuju velikim brojem samostalnih koncerata i nastupa na festivalima u regiji, od Rock Otočca do Exit festivala, održanima posljednjih godina.

Osnovani su 1981. godine u Puli, a širu popularnost stječu 1987. pobjedom na tadašnjem Omladinskom festivalu u Subotici u konkurenciji 300-tinjak bendova, nakon čega su uslijedili brojni nastupi u Hrvatskoj, Sloveniji, Švicarskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Italiji. Tijekom devedesetih KUD Idijoti izdaju niz albuma i nastavljaju sa turnejama i nastupima u Hrvatskoj i inozemstvu, a za svoja izdanja dobivaju odlične kritike od strane domaćih i stranih kritičara - njihov album »Megapunk« i EP »Fuck« svojedobno su hvalili i američki MR'n'R i njemački Ox.

KUD Idijoti stekli su veliku popularnost na prostorima bivše Jugoslavije, a u prosincu 2000. bili su prvi bend iz Hrvatske koji je nastupio u rasprodanim dvoranama u Beogradu i Novom Sadu pred 5000 i 9000 ljudi, a samo mjesec dana ranije u Skoplju pred 8000 posjetitelja.

Posljednji studijski album »Remek-djelo« izdali su 2001. godine, obilježivši tako svoj 21. rođendan. Za ovu su godinu najavili izdavanje dugoočekivanog, desetog po redu, studijskog albuma koji će nositi naziv «Zbogom Istro». Ovim će izdanjem KUD Idijoti obilježiti nevjerojatnih 28 godina glazbene karijere. Najnoviji album KUD-a Idijoti očekuje se s nestrpljenjem, a predviđa se da će najavni singl uz video spot biti poznat prije nastupa na INmusic festivalu.

www.kudidijoti.com
www.myspace.com/kudidijoti