Afion

Afion

Afion čine glazbenici podrijetlom iz različitih krajeva Hrvatske i Bosne, okupljeni prvotno oko makedonske zajednice u Zagrebu. U početku sviraju samo makedonske pjesme, a kasnije proširuju svoj interes i na tradicijske pjesme iz Hrvatske i Bosne. U četiri godine postojanja Afion je prerastao u pravu klupsku atrakciju, šireći dobru energiju gdje god se pojavljivali, ali i ujedno dobro funkcionirajući i na mnogo većim pozornicama.

U listopadu 2006. godine Afion objavljuje svoj prvi, istoimeni album koji predstavljaju na WOMEX-u u Sevilli, a kojeg hvali i najvažniji world music časopis fRoots. Već 2008. godine izdaju drugi studijski album „Čudni svati“, a godinu ranije bivaju nominirani za nagradu Porin u kategoriji najboljeg etno albuma. Do sada su održali stotinjak koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH te Srbiji, a nastupali su na nizu festivala, među ostalim i na ovogodišnjem Shetland Folk Festivalu.

Afion čine: Lidija Dokuzović - vokal, Aleksandar Jovevski - kaval, tambura, gajde, tapan, Danijel Maoduš - akustične gitare, charango, Nenad Kovačić - djembe, tarabuka, bubnjevi, cajon i ostale udaraljke te Josip Mazić - kontrabas i bas gitara.

www.afion.net

www.myspace.com/afion