Adrian Sherwood

Adrian Sherwood

Titulu prvaka britanske dub-reggae scene Adrian Maxwell Sherwood zasluženo nosi već puna tri desetljeća. Svestrani londonski producent i remixer, rođen 1958., uspješno je debitirao s nepunih dvadeset godina i do kraja 70-ih postavio jedan od najvažnijih linkova između engleskog punka i reggaea, surađujući s Markom Stewartom i ženskim punk bandom The Slits u projektu New Age Steppers. U 80-ima je pokrenuo iznimno utjecajni indie-dub label On-U Sound za koji su snimali velikani jamajkanskog reggaea Lee Scratch Perry, Prince Far-I i Bim Sherman, nezaobilazni Sherwoodovi kućni bandovi Dub Syndicate i African Head Charge, te Gary Clail, Revolutionary Dub Warriors i japanski Audio Active.

Na brojnim turnejama s Dub Syndicate i African Head Charge Sherwood se dokazao kao velemejstor live-dubbinga koji u svakom koncertnom prostoru ostavlja prepoznatljivi trag On-U Sounda. U studijskim radovima ubrzo se proširio s dub-reggae teritorija na eksperimentalnu elektroniku i industrial-funk pa je postao vrlo traženi producent s klijentima poput Tackhead, Primal Scream i Asian Dub Foundation, te remixer za Depeche Mode, The Fall, Nine Inch Nails, Air i Simply Red. S gitaristom Skipom McDonaldom osmislio je inovativni dub-blues projekt Little Axe, a početak solo karijere najavio je nastupajući kao tour-DJ ispred Asian Dub Foundation, Blur i Radiohead. Na samostalnim albumima „Never Trust a Hippie" (Real World, 2003.) i „Becoming a Cliche" (Real World, 2006) ponovno je preoblikovao svoj zvuk i ušao u svijet futurističkog dancehall-duba. Prošle godine obnovio je suradnju s legendarnim Lee Scratch Perryjem producirajući njegov album „The Mighty Upsetter" i prateći ga na svjetskoj turneji.

Novi solo album Adrian Sherwood objavit će početkom 2010. godine, nakon još jednog novog izdanja s Perryjem naslovljenog „Dub Upsetter" i povratničkog albuma grupe African Head Charge „Vision Of Psychedelic Africa". Na INmusic festivalu Adrian Sherwood nastupit će kao headliner Radio 101 stagea. U njegovoj pratnji bit će dvojica prvoklasnih londonskih dub-reggae pjevača i MC-ja: Ghetto Priest (ex Asian Dub Foundation) i Brother Culture.

www.myspace.com/adrianmaxwellsherwood
www.myspace.com/ghettopriestholyvoodou
www.myspace.com/brotherculture